Interjúk

Nagyinterjúk, életút-beszélgetések, tematikus beszélgetések írókkal, költőkkel, alkotóművészekkel, értelmiségiekkel – Erdélyből, Romániából, a Kárpát-medencéből és a nagyvilágból.

interjú
kizárólag online

Papp Attila Zsolt

„Egyetlen fordított műhöz sem kerültem olyan közel, mint a Drakulához” – Interjú Bartók Imre íróval, műfordítóval

A kultúrtörténeti diadalmenet után Drakulára már sokan afféle személyes jóbarátként vagy kedves nagybácsiként tekintünk; nincs ez másként nálam sem.

interjú
kizárólag online

Korpa Tamás

„Mindig gyárszirénára ébredtem és aludtam el” – Beszélgetés Szőcs Petrával

Elindulsz lefele a Rhédey-kriptától, de nem az úton, hanem a kripta hátsó kijáratával egy vonalban. Látsz egy kopjafát, ez a Kalevala-fordító Nagy Kálmáné, és felette van Szisz gránitsírja.

interjú
kizárólag online

Szenkovics Enikő

A bolondok szabadságáról – Interjú Georg Aescht íróval, műfordítóval

Amikor én vidékről felkerültem, fogalmam sem volt minderről. Azért esett a választásom Kolozsvárra, mert az ottani germanistáknak igen jó hírnevük volt a német nyelvű sajtóban.

interjú
kizárólag online

Korpa Tamás

„A világ folyamatosan tárult és tágult” – Beszélgetés Gálfalvi Györggyel

Kolozsváron 1954-ben jártam először Zsolt bátyám vendégeként, aki akkor az Utunk szerkesztője volt, s nyáron két hétre befogadott Kálvin utca 5. szám alatti albérletébe.

interjú
kizárólag online

Demeter Zsuzsa

Öröm és kihívás számomra részese lennem a nyelvi norma kialakításának – Beszélgetés Molnár Bodrogi Enikő egyetemi docenssel, fordítóval

A finn oktatás története Kolozsváron 136 éves. Elsőként Szinnyei József, az összehasonlító finnugor nyelvészet egyik első művelője tanított finn nyelvet a Kolozsvári Magyar Királyi Tudományegyetemen..

interjú
kizárólag online

Walcz Beatrix

Kolozsvár – egyfajta kaland volt az életemben – Beszélgetés Irmeli Kniivilävel, a kolozsvári BBTE egykori finn lektorával

Mielőtt Romániába jöttem volna, előtte már több ízben is jártam Magyarországon ösztöndíjjal, illetve idegenvezetőként is. Nemcsak Budapestet, hanem Debrecent és Szegedet is ismertem.

interjú
kizárólag online

Lázár Kinga

Kolozsvár – ahol a lehetetlen is lehetséges – Beszélgetés Anja Haaparantával, a kolozsvári BBTE egykori finn lektorával

Akkor már nem hagyott békén a gondolat… Aztán felhívtam a minisztériumot – én voltam az egyedüli pályázó. Így kerültem Kolozsvárra. Előtte nem jártam Romániában, elég keveset tudtam arról, mi vár rám.

interjú
kizárólag online

Papp Attila Zsolt

Levelek egy víz alatti világból – Interjú Szálinger Balázs költővel

Kolozsvár igazi főváros, hasonló élmény volt itt járni-kelni, mint amikor a járvány után újra Pestre látogattam...

Összes hónap szerzője
Legolvasottabb