Artefaktum

A Helikon irodalmi folyóirat képzőművészeti rovata, amelyben aktuális erdélyi és magyarországi kiállításokról írott műkritika olvasható.

artefaktum
kizárólag online

Zakariás Ágota

Márton Árpád Élet-Jelek című kiállításáról*

A kifejezésmód, a téma, a színvilág, a formátum és a technika is változott az évek során, bár karakteres, egyéni látásmódja, belülről ragyogó színei jól felismerhetők...

artefaktum
kizárólag online

Kányádi Iréne

Légy gyengéd a Földhöz – Lovadi Kinga természetművészeti kiállítása

Lovadi Kinga alkotásai egybeölelik mind a tér, mind az idő dimenzióit. Efemer jellegük a szellem szabadságát engedik kibontakozni...

artefaktum
kizárólag online

Takáts Fábián

Járom az utamat

A labirintusok, útvesztők, parkok vissza-­visszatérő motívumai, miképp a Csend a hegyen túl némely kompozícióján látható kislány, vadkacsa, zongora is elengedhetetlen elemei festészetének.

artefaktum
kizárólag online

Kányádi Iréne

Íriszek és lilák Kerekes Gyöngyi munkáiban

Amit átéltem, a természettel való egység nagyszerűsége, a »Minden Egy« békéje volt, a természetes spiritualitás” – vallja a művésznő.

artefaktum
kizárólag online

Mărcuțiu-Rácz Dóra

Mi volt előbb: a történet vagy a fa?

Arra hívom e kiállítás résztvevőit, hogy lépjünk ki mi is a szürke hétköznapokból, ismerjük meg ezeknek a munkáknak a meséit, találjunk ki hozzájuk újakat és adjuk át azokat egymásnak.

artefaktum
kizárólag online

Túros Eszter

Szervátiusz Jenő-díjasok évfordulós kiállítása

Idén ünnepli megalakulásának 20. évfordulóját a Szervátiusz Alapítvány. Ebből az alkalomból látható kiállítás a Csíki Székely Múzeumban november 30-ig...

artefaktum
kizárólag online

Zilahi Nono

Pasztellbe szőtt lírai jelképek

A festőművész ars poeticájában azt vallja, hogy „az igazi művészet eszmei magasztalása, himnusza kell legyen az életnek, a szeretetnek, az emberi létünknek”.

artefaktum
kizárólag online

Márton Evelin

„Nem az idő halad: mi változunk”

Jelen lapszámunkban Orth István nagyszebeni grafikusművész sorozatának egy részét láthatják, amely munkák javarészt 2020-ban, tehát a világjárvány és az ehhez kapcsolódó bezártság idején készültek.

Összes hónap szerzője
Legolvasottabb