Fotó: Tamás Zsófia
No items found.

„Ha az ember kiteszi a lábát pár hónapra, akkor sok mindenre nem úgy ismer rá, mint ahogy elbúcsúzott tőle” – Szálinger Balázs Kolozsváron

Fotó: Tamás Zsófia

A beszélgetés rövidített változata a fentebbi linken érhető el.

A Helikon őszi rendezvényeinek második vendége Szálinger Balázs volt: október 8-án Papp Attila Zsolt beszélgetett a költővel. Az estet Karácsonyi Zsolt, a Helikon főszerkesztője nyitotta meg, aki – ahogy a meghívott legfrissebb kötete is – figyelemre szólította fel a résztvevőket.


Papp Attila Zsolt kezdésként a meghívott Kolozsvárhoz fűződő viszonyára kérdezett rá, megemlítve, hogy Szálinger itt kezdte a pályáját, hiszen a Kievezni a vajból című első kötete a kolozsvári Erdélyi Híradó Kiadó gondozásában jelent meg. A költő elárulta, nagy öröm neki visszatérni ide, illetve egyszerre megtisztelő és meglepő számára, hogy ekkora létszámú közönséggel találkozhat. Kolozsvárra fővárosként gondol, bár elmondása szerint számos dolog változott, mióta utoljára látta – többek között a Bulgakov és a Music Pub pincehelyiségei, de Bréda Ferenc hiánya is szokatlanul érinti. „Ha az ember kiteszi a lábát pár hónapra, akkor sok mindenre nem úgy ismer rá, mint ahogy elbúcsúzott tőle.”

Fotó: Tamás Zsófia


Szálinger írásainak jelentős része helyhez köthető, így a beszélgetés is olyan települések köré fonódott, ahol személyesen is járt a költő. Kolozsvár után Keszthelyre terelődött a szó, ami egyszerre szülővárosa és aktuális lakhelye (a könyvbemutató közönségének egy részét a költő keszthelyi ismerősi-baráti köre képezte, akik több ízben tarkították az esten elhangzott anekdoták és versek felhozatalát). Mint kiderült, régóta tervezett Budapestről hazaköltözni, csak személyes okokból kifolyólag meg kellett várnia, amíg erre „nyílt egy időablak”. Bár ez egy sok szempontból szerencsés és utólag is örömteli pillanat volt az életében, hozzátette, hogy senkinek nem kívánja a költözéssel járó bonyodalmakat, amelyeket az elmúlt pár évben kénytelen volt megtapasztalni. 

Fotó: Tamás Zsófia


Szó esett még Nagybányáról, Orsováról, Szörényvárról, az al-dunai térségről. A Nagybányán töltött idő egy dráma megírását inspirálta a helyről és annak románok általi megszállásáról, amelynek bemutatója decemberben lesz a Radnóti Színházban. Az Al-Duna vidéke korábbi, Al-dunai álom című kötete megírásának szolgált alapjául, ottléte során pedig egy másik munkájához gyűjtött anyagot. Mindegyik helység látogatása után nemcsak új tapasztalatokkal, hanem új perspektívákkal, gondolatokkal is gazdagodott a költő, amelyeket később beépített az írásaiba. Ahogy Papp Attila Zsolt is összegezte: Szálinger „egy-egy adott helyen megragadó, annak levegőjét beszívó és azt aztán irodalmi formába öntő” alkotó.

Fotó: Tamás Zsófia


Ezután a költő legújabb, Koncentráció című kötetéről esett szó, amely Papp Attila Zsolt szerint különös és különleges mind tartalmilag, mind pedig kiadásának körülményeit tekintve. Egy rövid felolvasás után a szerző elmesélte, hogy ez a kötet kiadótól függetlenül, magánkiadásban jelent meg. A magánkiadás gondolata egy ideje már érik benne, mivel egyre kevésbé érezte otthonosan magát a Magvető kiadó közegében. Minden szempontból jó döntésnek tartja, hogy saját maga adta ki a kötetét, hiszen így jelentősen kevesebb a szerző és kiadó közötti súrlódás – és kiben bízna jobban, mint saját magában? 

Fotó: Tamás Zsófia


Szálinger Balázs Koncentráció című kötete ingyenesen elérhető a szerző honlapján, továbbá Kolozsváron a Röser antikváriumban is található egy példány, amely a keszthelyi Pannon könyvesbolt mellett az egyetlen üzlethelyiség a Kárpát-medencében, ahol hozzáférhető a kötet. (szerk. megj.)


Összes hónap szerzője
Legolvasottabb