Fotó: MTI/Balogh Zoltán
No items found.

Állami kitüntetéseket adtak át a Pesti Vigadóban, a Helikon egykori szerkesztőjét is díjazták

Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Március 14-én, kedden Csák János kultúráért és innovációért felelős miniszter, Vitályos Eszter, a Kulturális és Innovációs Minisztérium parlamenti államtitkára és Závogyán Magdolna kultúráért felelős államtitkár állami elismeréseket adott át az 1848-49-es forradalom és szabadságharc emléknapja alkalmából a Pesti Vigadóban. Több erdélyi származású alkotóművész részesült a rangos kitüntetésben.

A Magyar Érdemrend Tisztikereszt polgári tagozat kitüntetésében részesült Árkossy István festőművész, grafikus, író, az Utunk egykori szerkesztője és Mandics György József Attila-díjas prózaíró, költő.

A magyar irodalom területén nyújtott kiemelkedő teljesítménye elismeréseként Magyarország Babérkoszorúja díjban részesült: Fekete Vince József Attila-díjas költő, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja, a Helikon egykori szerkesztője, Lövétei Lázár László József Attila-díjas költő, műfordító, a Magyar Művészeti Akadémia levelező tagja, valamint Sántha Attila József Attila-díjas költő, író.

Závogyán Magdolna, a Kulturális és Innovációs Minisztérium kultúráért felelős államtitkára, Csák János kulturális és innovációs miniszter és Fekete Vince József Attila-díjas költő, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja. Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Kossuth-díjjal tüntették ki többek között Adamis Anna zeneszerzőt, költőt, előadóművészt, Duba Gyula József Attila-díjas írót, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagját és Orbán János Dénes Babérkoszorú és József Attila-díjas költőt, prózaírót, a Magyar Művészeti Akadémia levelező tagját.

Kiemelkedő irodalmi – költői, írói, műfordítói, irodalomtörténészi – tevékenysége elismeréseként József Attila-díjban részesült:

Babus Antal író, irodalomtörténész, a Magyar Tudományos Akadémia Könyvtár és Információs Központ, Kézirattár és Régi Könyvek Gyűjteményének osztályvezetője,
Bene Zoltán író, az Irodalmi Jelen próza rovatvezetője és a Szeged várostörténeti és kulturális folyóirat főszerkesztője,
Kántás Balázs irodalomtörténész, a Magyar Nemzeti Levéltár történész-főlevéltárosa,
Király Farkas költő, író, műfordító, az Országút Lapkiadó Nonprofit Kft. főszerkesztő- helyettese,
Lőrincz P. Gabriella költő, író, irodalomtörténész, az Előretolt Helyőrség Íróakadémia oktatója,
Sturm László irodalomtörténész, kritikus, az Eötvös Loránd Tudományegyetem egyetemi docense,
Szilágyi Nagy Ildikó író, az Előretolt Helyőrség Íróakadémia oktatója,
Weiner Sennyey Tibor költő, író.

Kiemelkedő írói tevékenysége elismeréseként Márai Sándor-díjban részesült: Sarusi Mihály író, költő.

Forrás: MTI

Összes hónap szerzője
Legolvasottabb