No items found.

Kossuth-díjas színészek elevenítették fel Méhes György szellemiségét Kolozsváron

Hétfőn, 2022. május 23 -án délelőtt tartotta kolozsvári sajtótájékoztatóját a frissen alakult Méhes György Alapítvány a Bulgakov Irodalmi Kávéház teraszán.Az eseményen az alapítók, Méhes György örökösei, Sárkány-Nagy Erzsébet és Nagy Elek valamint a kuratórium tagjai, Láng Gusztáv irodalomtörténész, irodalomkritikus, Erős Kinga irodalomkritikus, a Magyar Írószövetség elnöke, Gáll Attila irodalomszerkesztő és Nagy Levente, az író unokája beszámoltak az alapítvány céljairól, tervezett programjairól és az anyagi lehetőségekről. 


Nagy Elek, az örökösök nevében kiemelte a határon túli magyar kultúra - különösen az irodalom, a fiatal magyar művészek, a hagyományőrzés, valamint a népek békés együttélésének támogatását. Fontos célként nevezte meg Méhes György Kossuth-díjas erdélyi magyar író életművének gondozását. 


Mesélt arról a világról, amelyikben édesapja élt, és amelyet ők maguk is gyerekként, majd felnőttként közösen megéltek. Kiemelte édesapjuk örök optimizmusát, nemzet szeretetét és krédóját, hogy “nyelvében él a nemzet”.  Régi tervük valósult meg az alapítvánnyal, ami 300 ezer euró alaptőkével alakult meg. A következő tíz évben legalább 3 millió eurót fordít elsődlegesen, de nem kizárólagosan a határon túli magyar kultúra támogatására.

Így a Baumgarten Alapítvány után ez lesz a Kárpát-medence legnagyobb, irodalmat őrző alapítványa. 


A sajtótájékoztatón részt vett három magyarországi művész: Básti Juli, Jordán Tamás, a Nemzet Színésze, valamint Lukács Sándor – valamennyien Kossuth- és Jászai Mari-díjas színészek, akik előző este a Kolozsvári Állami Magyar Színház stúdiótermében adták elő felolvasószínház formájában Méhes György Ti földi Istenek (Bizánci capriccio) című egyfelvonásos színdarabját. A zártkörű ünnepi eseményen kulturális intézmények, kiadók, szerkesztőségek vezetői, irodalmárok, közéleti személyiségek vettek részt.


A házigazda külön kiemelte a helyszín fontosságát, emlékeztetve, hogy a kolozsvári magyar színház Méhes György „nagy sikereinek színpada volt”, itt mutatták be az első színjátékát, melyet még számos másik követett. 


Az ünnepi alkalomra kiválasztott Ti földi Istenek (Bizánci capriccio) című egyfelvonásos színdarab sokáig a fiókban hevert, a kommunizmus idején elképzelhetetlen lett volna, hogy megjelenjen, színpadra vigyék. Ez Prokopiosz bizánci történetíróról szól, aki amellett, hogy megírta Justinianus császár hőstetteit, pamfletet is írt róla, melyben gonoszságát is elmesélte. A színmű szerint ezt a császári titkosrendőrség megtalálta, a darab cselekménye onnan kezdődik, hogy „mi legyen Prokopiusszal?”. 


Az előadás előtt Jordán Tamás, a Nemzet Színésze is köszöntötte a kincses városi közönséget, elmondva, kollégáival nagy megtiszteltetésnek tartják, hogy Kolozsváron adhatják elő a darabot. „Nem is lehet jobb helyen ez a darab, mint itt, Kolozsváron, ahol Méhes György szelleme szinte kitapintható, érzékelhető” – fogalmazott a Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész. Jordán Tamás szerint különleges helyszín a kolozsvári.


Úgy vélte, a kolozsvári közönség joggal feltételezhetően rendkívül értő és empatikus, Méhes György minden szava célba fog találni nála, annak ellenére, hogy felolvasószínházat látnak, díszlet, jelmez és kellék nélkül. „De a mi gesztusaink és az Önök gazdag fantáziája megjelenít majd mindent” – vetítette elő Jordán Tamás.  


A darabot először 2006-ban, Méhes György 90. születésnapján adták elő a Nemzeti Színházban, ahol nagy tetszést aratott, mesélte Jordán Tamás, 16 évvel később az alapítvány tiszteletére adják elő újra. Budapesthez hasonlóan az előadás Kolozsváron is nagy sikernek örvendett, a közönség feszült figyelemmel követte a cselszövésekben bővelkedő cselekményt, vastapssal honorálva a kiváló művészek produkcióját.A rendkívüli előadást online is közvetítették több platformon, ami visszanézhető a Méhes György Alapítvány Facebook-oldalán: www.facebook.com/mehesalapitvany .Forrás: Sajtóközlemény, Méhes György Alapítvány

Összes hónap szerzője
Legolvasottabb