No items found.

2023-ra is kiírták a Communitas Alapítvány Alkotói Ösztöndíját

Idén is pályázhatnak Communitas Alkotói Ösztöndíjra a 35 évnél fiatalabb erdélyi alkotók.

A felhívást az alapítvány honlapján tették közzé, lentebb is olvasható a hivatalos pályázati kiírás: 

Pályázati felhívás alkotói ösztöndíj elnyerésére - 2023

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség 40 egy évre szóló ösztöndíjat hirdet havi 1100 lej értékben, harmincöt év alatti romániai magyar alkotóknak az irodalom, a vizuális művészetek, a zeneművészet, a színház- és mozgásművészet, a film, televízió, rádió és multimédia területén.

A pályázat célja az erdélyi magyar kultúrát gazdagító művek létrehozását ösztönző alkotói feltételekhez való hozzájárulás, a művészet társadalmi közmegbecsülésének kifejezésre juttatása.

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség a pályázat lebonyolításával a Communitas Alapítványt bízta meg.

A pályázati felhívás letölthető a Communitas Alapítvány honlapjáról (www.communitas.ro).

Csak online pályázás lehetséges, papír alapú pályázatokat nem fogadunk el. Kérjük, pályázás előtt olvassa el a honlapon található pályázási útmutatót a https://bit.ly/2o9RssA címen.

A regisztrációt követően a pályázónak szükséges beküldenie egy kitöltött és aláírt nyilatkozatot, amely a beküldött pályázatot hivatott hitelesíteni. A nyilatkozat az adatlapról tölthető le.

A pályázat elküldésének határideje 2023. március 20., 16 óra.

A nyilatkozatot a következő címre kérjük eljuttatni:

Fundaţia Communitas (Alkotói Ösztöndíjbizottság)

400489 Cluj-Napoca, str. Republicii nr. 60.,

jud. Cluj

Az ösztöndíjban részesült pályázóknak az ösztöndíjuk időtartama alatt létrejött alkotások megjelentetésekor, bemutatásakor (egyéni kötet vagy tárlat, előadás, koncert, film) fel kell tüntetniük a pályázatot finanszírozó Romániai Magyar Demokrata Szövetséget, valamint a kiíró és lebonyolító Communitas Alapítványt, az Alapítvány honlapjáról (www.communitas.ro) letölthető logók alkalmazásával. Az ösztöndíj lejártakor az ösztöndíjas köteles szakmai beszámolóban ismertetni, dokumentálni egy éves alkotói munkáját.

A nyertes pályázóknak az alkotói ösztöndíjat gála keretében adjuk át.

A díjátadó gála időpontja 2023. május 19., helyszíne Marosvásárhely.

Pályázási feltételek:

A pályázóknak az erdélyi magyar kultúra valamelyik kiírt ágazatához kapcsolódó pályázatot kell benyújtaniuk. A pályázatnak tartalmaznia kell:

  • az online rendszerben pontosan kitöltött pályázati űrlapot;
  • részletes szakmai önéletrajzot;
  • az erdélyi magyar kultúra valamelyik kiírt ágazatához kapcsolódó éves alkotói tervezetet vagy előadói elképzelést (a pályázati űrlap 6. pontjában);
  • személyazonossági igazolvány másolatát;
  • a művészeti ágazathoz kapcsolódó mellékleteket.

Az irodalom területén mellékelni kell az eddig publikált szövegekből egy reprezentatív válogatást, vagy egy megjelent kötetet, illetve az eddigi munkákról egy rövid beszámolót és publikációs listát.

A vizuális művészetek (képzőművészet, alkalmazott művészetek, intermédia és fotóművészet) területén a pályázónak mellékelnie kell legkevesebb 10 db. jó minőségű, nagy felbontású felvételt munkáiról; esemény, látványtervezés vagy intermédia művészeti alkotás esetében pedig a fotók mellett részletes leírást vagy videót kérünk. Nagy méretű videó esetén, kérjük, töltse fel valamely felhőtárhelybe és a linket másolja be a pályázati űrlapba.

A zeneművészet ágazatában a pályázóknak mellékelniük kell:

  • zenealkotás területén egy olvasható partitúrát, a szerző előző műveiből hanganyagot, a benyújtott zenemű lejátszott zongorakivonatát (amatőr felvétel is lehet, ez a feltétel nem kizáró jellegű), vokális művek esetében pedig szöveget vagy szövegkönyvet is;
  • előadóművészet területén előző fellépések reprezentatív felvételeit, a repertoár szakszerű megjelölését, tervezett hangversenykörutak vagy bemutatók esetén a befogadó intézményekkel kötött szerződéseket vagy nyilatkozatokat, menedzseri tervet, hangszeres együttesek vezetőjeként pedig mellékelni kell az együttes összetételét, a névsort és a létszámot, vokális együttesek vezetőjeként a műfaji megnevezést, a névsort és a hangfajt;
  • folklórtudomány és muzikológia területén csak alkotói jellegű pályázatok vázlatát kérjük mellékelni.

Az elektronikus hang- és videóanyagokat kérjük, a pályázati űrlap mellékletek menüpontjába csatolja. Nagy méretü anyagok esetén, kérjük, töltse fel valamely felhőtárhelybe és a linket másolja be a pályázati űrlapba. Az alkotásokat kérjük a következő formátumokban lementeni:

  • hanganyag esetén .mp3 kiterjesztéssel,
  • videó esetében .avi kiterjesztéssel.

A színház- és mozgásművészet ágazatában lehetőség szerint mellékelni az eddigi alkotásokról készült felvételeket, kritikákat. A felvételeket csatolni kell a pályázati űrlap mellékletek menüpontjába, vagy nagy méret esetén kérjük, töltse fel valamely felhőtárhelybe és a linkjét másolja be a pályázati űrlapba.

A film, televízió, rádió és multimédia ágazatban kérjük mellékelni munkásságuk jellegzetes alkotását bemutató videót, valamint:

  • játékfilm-, animációs film-, tévéfilm- és videóblog-terv esetén szinopszist és/vagy treatmentet és/vagy irodalmi forgatókönyv szintjén kidolgozott jelenetet;
  • kísérleti film- és dokumentumfilm-terv esetén szinopszist és rendezői koncepciót;
  • tévéműsor esetén műsorkoncepciót.

Rádió kategóriában pályázni rádiójáték, hangoskönyv, portré, dokumentum, riport műfajokban is lehet.

Amennyiben a csatolni kívánt videók nagy méretűek, kérjük, töltse fel egy felhőtárhelybe, és a linkjét másolja be a pályázai űrlapba.

Formai hibának tekintendők:

  • a nyilatkozat nem érkezik be határidőre az Alapítvány pályázati irodájához;
  • az online űrlap tartalmilag hiányosan van kitöltve;
  • hiányoznak a kötelező mellékletek.

Kérjük a pályázatban megjelölni, ha a pályázónak az igényelt ösztöndíjjal egy időben, máshonnan is folyósítanak hasonló juttatást.

A pályázatok egyéniek. A zeneművészet, illetve a színház- és mozgásművészet terén a pályázó alkotói tervébe belefoglalhatja kivételes esetben egy együttes vagy csoport közös munkáját, amennyiben vezetője ennek a produkciónak, de az ösztöndíj ebben az esetben is személyre szóló.

Nem pályázhat az, aki:

  • 2022. december 31-ig betöltötte 35-ik életévét.
  • előző 3 évben alkotói ösztöndíjban részesült (az ösztöndíj lejártától számítva).

További információkért forduljanak a Communitas Alapítvány pályázati irodájának munkatársához: Kandó Noémi – pályázati irodavezető.

Cím: Fundaţia Communitas, 400489 Cluj Napoca, Str. Republicii, nr. 60

Telefon/fax: 0264 - 594 570

Telefon/mobil: 0723 - 250 324.

E-mail: communitas@rmdsz.ro, communitasalapitvany1998@gmail.com

Összes hónap szerzője
Legolvasottabb