No items found.

Előkerül a kés a párna alól?

XXXIII. ÉVFOLYAM 2022. 02. (832.) SZÁM – JANUÁR 25.

Papp Katalin: Kés a párna alatt. Forum, Újvidék, 2020.


Kés a párna alatt című kötet fő tematikái a nőiesség, a család, a szerelmi kapcsolat, a szexualitás, illetve a hiány és a felnőtté válás. Papp Katalin debütkötetét átjárja az erotika: hol betartva a határokat, hol szemérmetlenül átlépve azokat.


Papp Katalin a szexualitást érzéki, természeti motívumokkal ábrázolja, („Mozgásom alattad levelek tánca a szélben / A tiéd bennem néma hullámverés” [Ali baba]), melyek jelenléte szinte összes versében kitapintható. A költői képek vizualitását a szerző saját fotói teszik még élményszerűbbé, amelyek így festményszerű fotókká alakulnak.


A kötetben gyakoriak az ajánlások, az egy-egy családtaghoz (Rózsi nagyinak, Tatinak, Maminak), volt szerelméhez, szeretőnek írt versek. A Drummó Gergőnek szóló szövegek reprezentálják legintenzívebben a szerelemből fakadó szenvedést. Drummó Gergővel való viszonya egyszerre érzékelteti a kés előbújását és annak hiányát, ilyenkor felerősödnek a testi képek („szeresd a kínt továbbra is őt” [Nevek: Drummó Gergőnek]), így a kés a párna rejtekében lapul továbbra is („álmaimtól sírnak a csókjaidra éhes szeméremajkak” [Hagyni]). Az anyja halálát tematizáló versekkel pedig párhuzamot von a magyar irodalom híres mama-verseivel („tudtam, nem ihatom többé, / amit vacsorára adtál, / és nem is emlékszem már, / milyen édes volt” [Üvegkoporsó. Maminak]).


Pressburger Csaba a kötet fülszövegében azt írja: „Nem marad a kés a párna alatt. Csontig hatol, a végletekig kiélezve az érzékeket” – de valahogy a versek mégsem keltik a veszély érzetét az olvasóban, aki így inkább felszáll a lírai én megsebzett lelki hullámvasútjára, és vele együtt érzi át a kínt, a szenvedélyt, a szenvedés különféle mozzanatait és a hiányérzetet. Szerencse, a szerző az olvasóra bízza a választ a kérdésre, miszerint előbújik-e a kés a párna alól?


Összes hónap szerzője
Legolvasottabb