No items found.

Hazatalálás. Versdélután Balla Zsófiával

Balla Zsófia költő versdélutánja január 30-án, délután 5 órától került megrendezésre, a helyszínt pedig a város egyik kulturális központja, a Bernády Ház biztosította. A két házigazda Markó Béla és Kovács András Ferenc voltak.


A jelenlévőket először Markó Béla köszöntötte és kihangsúlyozta: ez a délután egy születésnapi alkalom, mely mögött Balla Zsófia tagadhatatlanul impozáns életműve áll. A Kolozsváron született költő Budapestről érkezett Marosvásárhelyre, így az Erdélybe való hazatérés miatt kaphatta az est a Hazatalálás nevet. A haza, otthon kérdését a későbbiekben részletesebben tárgyalták a beszélgetés során. Balla szerint az ember igazi otthona a gyerekkora. Természetesen nagy szerepet játszott az esemény elnevezésében a meghívott költő Hazatalálás című verse is, melyet a délután folyamán maga a szerző olvasott fel. Ezt megelőzően azonban, Bíró József, a Jászai Mari-díjas erdélyi magyar színész olvasott fel.


A továbbiakban Balla Zsófia költészete került a beszélgetés középpontjába. Markó kiemelte, hogy ez egy felszabadítóbb költészet, a fennkölt és a groteszk hangvételt végig megőrizve. Ezt követően az Ahogyan élek című epigrammának a jelentőségére is kitértek, mely abban rejlik, hogy az erkölcsi imperatívusz nyújt igazi otthont az embernek. A legfontosabb a kultúrához, költészethez és tanuláshoz való viszony, mert ezek vihetnek minket egy pozitív irányzat felé.
Felmerült, hogy mire való a vers? Balla Zsófia szerint a vers mindig reflektál a világra és az aktuális világszemléletekre, ezenfelül egy lehetőség, hogy valami megmaradjon a világ gyönyörűségéből. A költő válaszolva az általános visszajelzésre, mely szerint mindig van valami szomorú a verseiben, elmondta, hogy ez azt is jelenti, hogy szeret élni. Mert a világban mindig vannak rossz dolgok, de ha az ember észreveszi őket és nem hagyja figyelmen kívül, az azt jelenti, változtatni szeretne rajtuk.


Szó esett a versforma fontosságáról, a rím ugyanis nem fenyőfadísz, hanem a ritmussal együtt elengedhetetlen tartalomhordozó. Balla Zsófia elmondta, évekig javítgatja a verseit, hogy a tökéletes szavak kerüljenek a megfelelő helyre. Sőt, egy 1980-ban írt versciklust, a mai napig nem publikált.
A későbbiekben Kovács András Ferenc tette fel a kérdést: milyen versekre van ma igény? Erre válaszolva, a meghívott többek között elmondta, szerinte mindig kevesen olvasták a magas költészetet és csökken a képesség a klasszikus, magasabb szintű költészet megértésére, de az író nem tehet mást, mint szigorúan és önkritikusan írni.
Bíró József előadásában meghallgathattuk még néhány költeményt, majd a versdélután meglepetéseként és zárásaként Balla Zsófia férje, a szintén költő Báthory Csaba osztotta meg a jelenlevőkkel egyik alkotását, melyet az idei év januárjában írt feleségének születésnapja alkalmából.Összes hónap szerzője
Legolvasottabb