No items found.

Író-olvasó találkozó Szabó Róbert Csabával

Ötödik alkalommal került megrendezésre az Olvasd el és játssz velünk! nevű vetélkedő, a Marosvásárhelyi Nemzeti Könyvvásár szervezésének keretei belül, melynek idei választott olvasmánya Szabó Róbert Csaba Vajon Nagyi és az aranyásók című mesekönyv. A gyerekek nem csak az új könyv olvasásának élményével gazdagodhattak, hanem magával az íróval is lehetőségük nyílt a találkozásra. Az esemény helyszíne a marosvásárhelyi Nemzetközi Színház Kisterme volt november 16-án. A szerzővel Makkai Kinga beszélgetett, de a jelenlévő gyerekek is lelkesen bekapcsolódtak kérdéseikkel a beszélgetésbe.


Makkai Kinga egy játékkal indított, a könyvvel kapcsolatos, akár a történet kapcsán megfogalmazódott kérdéseket feltéve a jelenlévőknek, tesztelvén egy kicsit informáltságukat. Ezt követően a házigazda a szerzőt kérdezte, akiről kiderült például, hogy számára a legfőbb ihletforrás a probléma felvetése. A probléma köré, ami őt éppen foglalkoztatja, felépíti a történetet, így születhetett meg a Vajon Nagyi és az aranyásók is, melyben a legfontosabb kérdés: miért fontosabb a pénz a környezet szereteténél egyes emberek számára? Fontos kiemelni ugyanakkor azt is, hogy Szabó Róbert Csabának ez az első gyerekirodalmi alkotása, amelyet elsősorban fiának köszönhet, hiszen ő volt az, aki segített eldönteni, melyek az unalmasabb részek, amik még igazításra szorulnak. Így fogalmazott összevetve a felnőtt és a gyerek olvasóközönség általános visszajelzéseit: „Igazán a gyerekeknek érdemes és nekik a legjobb írni. Sokkal jobbak a visszajelzések, sokkal jobban örülnek. (…) A gyerekek megmondják, amit gondolnak, de az akkor szívből jön legalább.”


A gyerekek kíváncsiak voltak a legapróbb részletekre is, olyan kérdések is megfogalmazódtak, amelyek a felnőtteket is érdekelhetik, de talán sosem vetődött volna fel bennük. Tudomást szerezhettünk például arról is, hogy Szabó Róbert Csaba kiskorában magyar tanár szeretett volna lenni, valamint, hogy leginkább az amerikai írók műveit szereti olvasni. És hogy mikortól érezheti magát az ember írónak? A Vajon Nagyi és az aranyásók szerzője hat könyv megírása után sem mindig érzi magát annak. Természetesen számunkra egyértelmű a válasz.


Az eseményt lezáróan a gyerekek odasereglettek az író asztalához, hogy könyveiket dedikáltassák. Amit pedig még megtanulhatunk Szabó Róbert Csabától, az az, hogy történeteket érdemes kitalálni és megírni. Azt tanácsolja mindenkinek, aki szeret írni, hogy ne féljenek megmutatni az írásaikat másoknak, hiszen ezzel tudnak tovább fejlődni. Eközben Vajon Nagyi a gyerekeket rávezeti arra, hogy kérdezni nagyon fontos, és nem kell elfogadni mindent elsőre úgy, ahogyan azt mások állítják.Összes hónap szerzője
Legolvasottabb