Fotó: Deák AnitaFotó: Deák AnitaFotó: Deák AnitaFotó: Deák Anita
No items found.

Itthon, hóesésben is biztonságban – A 75 éves Szabó Zsoltot és a 15 éves Me.dok folyóiratot köszöntötték Kolozsváron

Fotó: Deák AnitaFotó: Deák AnitaFotó: Deák AnitaFotó: Deák Anita

Az összes újságíró szakos diák nagypapája – ezekkel a szavakkal jellemezte üzenetében Szabó Zsolt nyugalmazott, de óraadóként ma is aktív egyetemi docenst, a Művelődés folyóirat korábbi főszerkesztőjét, irodalom-, sajtó- és művelődéstörténészt Farkas Júlia, a Babeș-Bolyai Tudományegyetem egykori újságíró hallgatója. Szavai azon az ünnepségen hangzottak el, amelyet Szabó Zsolt 75. és a Me.dok című médiatudományi szaklap 15. születésnapjára szervezett a BBTE Újságírás és Digitális Média Intézete december 7-én a kolozsvári Vallásszabadság házában.
A rendezvényt Botházi Mária egyetemi adjunktus nyitotta meg: előbb bemutatta röviden a Szabó Zsolt munkásságát – aki, mint mondta, a kilencvenes évek közepétől az erdélyi magyar újságíróképzés meghatározó alakja –, majd pedig a tanszék negyedévente megjelenő médiatudományi folyóiratát. A két születésnapos között különös összefüggést talált Győrffy Gábor egyetemi docens, aki a Me.dok 15. évfordulós számáról beszélt. „Én szeretem a számokat és épp azért találtam ki, hogy ez a 75 éves szülinap az 5 medoknyi idő” – mutatott rá.

Fotó: Deák Anita
Péter Árpád egyetemi adjunktus egy megtörtént eseménnyel – a sztánai farsangról hazafele a sűrű hóesésben letévedtek az ösvényről, és nem találták az utat –, és annak tanulságával rajzolta meg Szabó Zsolt portréját. „Hiába vagyunk itthon Erdélyben, hiába vagyunk otthon egy városban, faluban – néha-néha előfordul, hogy hazafelé tartva is nehezen találjuk meg az utat. Viszont, ha olyan jól ismerjük azt a vidéket, ahol élnünk adatott, mint amennyire Szabó Zsolt ismeri az ő vidékeit, akkor az égvilágon mindent fel tudunk használni arra, hogy biztonságban megérkezhessünk otthonainkba.” – mutatott rá.

Fotó: Deák Anita
A családias, nosztalgikus hangulatú rendezvényen köszöntő üzeneteikben a szak egykori diákjai is szeretetteljesen emlékeztek vissza tanárukra. Ezek közül Vallasek Júlia egyetemi docens olvasott fel jópárat. Megannyi tanulmányi séta, torockói, sztánai, szamosújvári, magyarigeni kirándulás elevenedett meg, és a tanár képe, aki néhol tótágast állt az asztal tetején, fityiszt mutatva a világnak, máskor pedig határtalan tudásmennyiségét megmutatva mesél különböző helyekről, történelmi egyéniségekről, életre szóló útravalót adva a diákoknak.

Fotó: Deák Anita
„Fontosak voltunk neki.” „Példát mutatott teherbírásból.” „Lenyűgöző lexikális tudás. Nemes aranyszív, kivételes humorézék, emberi nagyság! Oktatás, nevelés, Művelődés.” „A mesélés az ő sajátja.” „A kora csak egy álca.” „Akár a Mikulás is lehetne.” – Így, és hasonló szavakkal illették a volt diákok tanárukat. „Egyik szemem sír, a másik nevet” – köszönte meg szavaikat Szabó Zsolt meghatódva.


Az esemény második felében a Me.dok történetével, eredményeivel, célkitűzéseivel ismerkedhettek meg a jelenlevők. A 2006-ban indult folyóirat sajtótörténeti tanulmányokat, a jelenkori médiáról szóló elemzéseket, a kommunikáció általános problematikáját érintő tanulmányokat közöl. A lapot – amelynek célja közlési lehetőséget biztosítani a média- és kommunikációkutatással foglalkozó szakembereknek, illetve megmutatni tárgykörhöz tartozó legfrissebb tudományos eredményeket – nemzetközi adatbázisok jegyzik.


A rendezvényen átadták az intézet mentor-díját is, amelyet idén Rácz Éva betanító oktató, rádiós újságíró kapott egy évtizedes elhivatott mentori munkájáért.Összes hónap szerzője
Legolvasottabb