No items found.

Mikulás-kalendárium

XXVIII. ÉVFOLYAM 2017. 08. (718.) SZÁM – ÁPRILIS 25.Markus Majaluoma: Apa, mikor jön a Mikulás? Koinónia Könyvkiadó, Kolozsvár, 2016. Illusztrátor: Markus Majaluoma, fordította Jankó Szép Yvette.

Markus Majaluoma Apa-sorozatának második magyarul megjelent darabja az Apa, mikor jön a Mikulás? A szerző saját rajzaival tette színesebbé a történeteit, melyek egyébként is rendhagyónak számítanak: ebben a történetben Anya van tengerentúli konferencián, Apa maradt otthon a gyerekekkel. A Rózsadombi család mindennapjaiból indul a történet, majd a karácsonnyal ér véget.
Rózsadombi Benedek három kisgyermek édesapja, az Oszié, a Vejnőé és az Annamarié. Az ősz kopogtatni kezdett, a család közösen seperte össze az udvaron a leveleket, amikor a gyerekek feltették a címadó kérdést: Apa, mikor jön a Mikulás? Innentől kezdve minden nap elhangzik a kérdés, minden nap azt hiszik, hogy az az a nap, amikor eljön. Az őszi hószállingózás teljes mértékben összezavarta a gyerekeket, de Apának mentő ötlete támadt: „Minden napra jut egy ablak. Mögötte ott lapul egy angyalos matrica és egy csokibogyó. Amikor minden angyalt begyűjtöttetek, és az összes csokolásét megettétek, csak akkor fog úgy hullni a pelyhes, akkor jön el a Mikulás.” A kalendárium Annamari esetében nem vált be, hiszen ő fel akarta gyorsítani a folyamatot úgy, hogy egyszerre megeszi az összes csokibogyót, utána rögtön szaladt is az ablakhoz. Hiába.
Eljött a várva várt nap: „ITT A KARÁCSONY, APA! [...] MOST ETTÜK MEG AZ UTOLSÓ CSOKIIIT!” Rózsadombi óriási lendülettel készítette az ünnepi vacsorát. Egyszer csak aggodalomba ejtő hírt kapott telefonon: a Mikulás a viszontagságos időjárás következtében nem jut el Rózsadombiékhoz ezen az estén. Innen kezdődnek az izgalmak. Hogy hogyan oldja meg Apa a váratlan és aggályos történést? Putkela bácsi segítsége, Rózsadombi találékonysága, az igazi Mikulás váratlan meglepetése, a szarvasok és a manóbanda jelenléte mind-mind hozzátett egy kicsit a három gyerek legboldogabb karácsonyához. A sok mulatságos jelenet és illusztráció után végül minden megoldódik, mindenkinek kedve telik a véletlenül összegyűlt társaságban. Volt ott körhintázás a Mikulás szakállán, szarvasagolás a Mikulás szolgálati rénjén, közös tánc, melyhez a manóbanda játszotta a talpalávalót, végül együtt énekeltek: „Csendes éj, szentséges éj,/ Mindennek nyugta mély,/ Nincs más fenn, csak a három Mikulás…”.Összes hónap szerzője
Legolvasottabb