(b-j) Vass Csaba, Péter Blanka, André Ferenc, Kali ÁgnesMészáros PéterPéter BlankaVass Csaba
No items found.

Slam Poetry Bajnokság: Vass Csaba az erdélyi bajnok

(b-j) Vass Csaba, Péter Blanka, André Ferenc, Kali ÁgnesMészáros PéterPéter BlankaVass Csaba

Ha a nép uralkodni fog az irodalomban, közel áll ahhoz, hogy a politikában is uralkodjék – mondta Petőfi, s bogarat ültetett a feltörekvő szabadszájú slammerek fülébe. Pár éve a Slam Poetry erdélyben még csupán néhány lelkes amatőr baráti szórakozása volt, mára már valóságos iparág. Idén a 2018-as év új erdélyi slam bajnokait avatták. A Nest korábban ellátogatott Marosvásárhelyre, Székelyudvarhelyre, Csíkszeredába és Kolozsvárra, ahol a Slam Poetry Bajnokság előválogatója keretében fiatal fellépők mérettették meg magukat és jutottak tovább a döntőbe. Az erdélyi titánok a kolozsvári Tranzit ház falai mögött csaptak össze a trónért, ahol telt ház fogadta a fellépőket.

Vass Csaba
A Nest által rendezett II. Slam Poetry Bajnokság tizenöt döntőséből hatan jutottak tovább a második fordulóba: Tófalvi Előd, Péter Blanka, Garfield Adrienn, Fazakas Zsolt, Kali Ágnes, Vass Csaba és a közönség szavazatai által továbbjuttatott György Evelin. A közülük kikerült győztesek az Országos Slam Poetry Bajnokságon kell majd megmérettetniük tehetségüket. Az idei erdélyi bajnok Vass Csaba lett, második helyen Péter Blanka, harmadikként pedig Kali Ágnes állhatott a dobogóra.

Péter Blanka
A pontozás továbbra is 1-től 10-ig történt, tizedesekkel. A produkciókat négy tagú szakmai zsűri pontozta: Surányi Ildikó, Gábos Dezső, Morar Róbert, Kovács Bálint illetve egy, a közönségből soraiból vállalkozó is helyet kapott. Az est folyamán olyan ismert slammerek is jelen voltak, mint a jelenlegi magyarországi bajnok Mészáros Péter, valamint felvidékről Laboda Róbert és György Ádám.
A témák igencsak széles skálán mozogtak, az aktuálpolitikai utalások már-már általánosnak mondhatók ebben a műfajban. Mégis az est folyamán szó esett szerelemről, félelemről, családon belüli, kívüli és erőszakról, a #metoo kampányról, társadalomkritikáról és mindenről, ami ebben és ezen kívül is van.

Mészáros Péter
Míg Mészáros Péter az agyféltekéét bemelegítve vonta be ujj-játékával a közönséget, mások dalrészletekkel dobták fel a hangulatot, de voltak igencsak mély, személyes töltetű mikrofon-messiások is. Ez a műfaj velejárója: Itt a túl sok is belefér, ripacsnak lenni nem bűn, s az alpáriság is olykor csak nyomatékosítja a mondanivalót, fokozza a hangulatot. A slam-etikett pedig megkívánja a közönségtől, hogy tapsoljon, hogy éreztesse véleményével nincs egyedül az előadó, s csettintsen, ha frappáns gondolatra fülel fel vagy épp fütyüléssel adjon hangot a nem tetszésének.

(b-j) Vass Csaba, Péter Blanka, André Ferenc, Kali Ágnes
A legszebb pedig, ami a színfalak mögött zajlik. Egy bátorító ölelés az est hostjától, a produkciók előtt és végén és örömujjongás annak, aki önmagához, korához valamint ahhoz képest, hogy viszonylag újnak számít a slam-körben, kiemelkedőt tud nyújtani odafent.Összes hónap szerzője
Legolvasottabb