No items found.

Szerelemre hangolva

XXX. ÉVFOLYAM 2019. 18. (776.) SZÁM – SZEPTEMBER 25.


Szükség van ilyen könyvekre is. Amelyek nem akarják megváltani a világot. Amelyeket jó olvasni, de jó abba is hagyni, majd elrévedni fölöttük. Hiszen ezek a könyvek, ahogy felveszik, ugyanúgy le is ejtik olvasójuk figyelmét, nem dúlják fel őket, nem marnak beléjük, de egy-egy mondatukkal, hangulatukkal mégis sokáig ott motoszkálnak legbelül.
Barlog Károly, Vajdaságban, Zentán született, de ma már Magyarországon élő prózaíró itt szóba hozott harmadik kötete is ilyen alkotás. Ez a könyv rövid, önállóan is olvasható kisprózák gyűjteménye, amelyeket mégis egyfajta tematikus és hangulati rokonság köt össze. „Soundtrack-próza” − olvasható a különleges műfaji megjelölés, ami itt csak annyit jelent, hogy a rövid történetek valamelyik ismert vagy kevésbé ismert zeneszámmal hozhatók kapcsolatba, amelyek hol címként jelennek meg, hol felcsendülnek, hol hangulatukban lengik át a könyv történeteit.
Apró történetekről van szó, amelyek, hiába a rövid táv, mégis egy tó nyugodt, esti hullámaiként gördülnek elénk. Még akkor is, amikor felzaklatnak, amikor valamilyen brutális történéssel állítanak szembe. Kimért, plasztikus próza ez, amely könnyű kézzel leejtett, mégis pontos, érzékeny mondatokból áll össze. Apró történetek, amelyek értik az emberi szívet, sőt azt értik a legjobban. A csalódást, a beteljesületlenséget, a szomorkás, vágyakozó, reménytelen szerelmet, meg az olyan félresikerült találkozásokat, amelyek mégis képesek egy egész emberi életet felbolygatni. Ahogy értik Budapestet, a helyek varázsát, az elmúlás szorongató gyönyörét is. Mindezt egy kicsit régi vágásúan tálalják a szövegek, mintha az azúrnak dalolni kezdő Kosztolányi szólalna meg bennük, de hogy mégse tűnjön anakronisztikusnak az egész, Barlog akár Kukorelly Endrével együtt is mondhatná: „A szívről van szó. A szívről, amíg élünk.” (In: A Memória-part, 9.)
És Barlog tudja ezt. Ahogy azt is tudja, a szerelem, a vágyakozás leginkább egy dallamhoz hasonlítható. Nem megérteni kell, hanem el kell merülni benne. Utazni kell vele. Ahogy ezzel a könyvvel is.

Barlog Károly: E\ − sound­track-próza. Noran Libro Kiadó, Budapest, 2019.Összes hónap szerzője
Legolvasottabb