No items found.

2024-es Filozófiai esszépályázat IX-XII. osztályos tanulóknak

Pályázatot hirdet a kolozsvári Babeş–Bolyai Tudományegyetem Magyar Filozófiai Intézete.

Alább olvasható a pályázat hivatalos kiírása:

2024-ben is várjuk IX–XII. osztályosok jelentkezését a középiskolás diákok számára kiírt Filozófiai esszépályázatra. Ezúttal a következő szövegeket ajánljuk az érdekeltek figyelmébe:

 

1) „Carl Schmitt jegyezte meg, hogy »a belső meghasonlottság jele«, »ha egynél több valódi ellenségünk van«. De ugyanez igaz a barátokra is. Schmitt szemében személyiség- és alakvesztés, ha valakinek egynél több igaz barátja van. A sok facebookos barát Schmitt számára a késő modern én személyiség- és alakvesztésének jele lenne. Pozitívan nézve, a karakter nélküli ember a rugalmas ember, aki minden formát, minden szerepet, minden funkciót képes magára venni. Ezt az alaktalanságot, illetve rugalmasságot komoly gazdasági hatékonyság kíséri.” (Byung-Chul Han: A kiégés társadalma)

 

2) „A médiumok korszakában az arc története új fordulatot vesz. A médiatársadalom ugyanis szakadatlanul fogyasztja az arcokat, amelyeket maga termel meg. Ezek az arcok a képgyártási technika legújabb vívmányai által létrehozott artefaktumok, hatásuk a megjelenés gyorsaságából fakad. Azt mondhatjuk, hogy a médiaarcok kiszorították a nyilvánosságból a természetes arcot, amely a kamerával történő rögzítés és a képernyőre való átvitel révén már eleve maszkként jelenik meg. A médiumok a személy nyilvános képviseletét ellátó arcklisékkel szolgálják ki a közönséget. Végül a digitális forradalommal teljesedik ki az arctermelés technikája. Az így létrejövő szintetikus arcok immár nem kötődnek eleven testekhez. A cyberface kifejezés már önmagában is a hasonlatosság és a leképezés elvének feladására utal.” (Hans Belting: Faces. Az arc története)

 

Lehetőség van rá, hogy aki akar, nemcsak magyarul, hanem idegen nyelven (pl. angolul) írt dolgozattal is pályázhasson. A szövegek angol nyelvű változata megtalálható honlapunkon. A pályázat résztvevői ezúttal a 2023/2024-es tanév IX–XII. osztályos tanulói lehetnek.

 

A 3-8 oldal terjedelmű pályaműveket e-mailen, aláírás nélkül a következő címre kell küldeni: esszepalyazat.kmfi@gmail.com. Beküldési határidő: 2024. április 14.  A pályázatok értékelése után, az esélyes/nyertes pályamunkák szerzőitől elkérjük személyes adataikat (név, iskola, osztály), kapcsolattartási információikat (lakcím, telefon), valamint felkészítő tanáruk nevét. A pályamunkákat díjazzuk. A díjak: I. díj 500 lej, II. díj 300 lej, III. díj 200 lej. A pályamunkák szerzőit szívesen látjuk a BBTE Filozófia szakának hallgatói között.

Az eredményhirdetésre Kolozsvárt, a BBTE Filozófia Tanszékén kerül sor a 2024. április 27-én megszervezésre kerülő Filozófus Nyílt Nap alkalmából. A pályázókat e-mailben értesítjük a pályázat eredményéről.

 

További információk a pályázatról a http://filozofia.hiphi.ubbcluj.ro/esszepalyazat honlapon találhatók.

Összes hónap szerzője
Legolvasottabb