No items found.

A világ, ha körbeér

XXXV. ÉVFOLYAM 2024. 08. (886.) SZÁM – ÁPRILIS 25.

Szőcs Margit: Az eltolható birodalom. Mesefüzér. Kürti Andrea rajzaival. Gutenberg Kiadó, Csíkszereda, 2023.

 

Nem mondunk túlságosan újat, azt hiszem, ha Szőcs Margit legújabb, ezúttal az egész piciknek szóló mesefüzérének kiadásával a Gutenberg Kiadó egyúttal – és újra – egy gyönyörű könyvtárgyat is letett az asztalra. Sokadik gyerekkönyvüket illusztrálja Kürti Andrea, s csak remélni tudom, a mai gyerekeknek is ugyanolyan meghatározó lesz Kürti Andrea képi világa, mint nekünk egykoron például Rusz Líviáé.

A Teofil-, a Madarász Béni-történetek után Szőcs Margit legújabb könyvének hőse ezúttal egy versírásban igencsak jártas plüssmackó, aki az Eltolható Birodalom mindennapi történéseit, világraszóló eseményeit a nap végén, mintegy tanulságként, rigmusokba szedi. Például így: „AKKORÁRA NŐTTEM / HOGY FÖLDIG ÉR A LÁBAM, / REGGELIG UGRÁLTAM / A RÉTI SZÖCSKEBÁLBAN. / MÉRETET VETT RÓLAM / VARRÓNŐM, A CSÉR, / RÁM SZABOTT A VILÁG, / ÉPPEN KÖRBEÉR.”

Az Eltolható Birodalom, melynek világa egy fél nappaliban „éppen körbeér”, s melynek úrnője egy Mati nevű tipegő kislány, s akinek alattvalói népesek (van köztük titokzatos fehér, néha piros nyúl, Brúnó; a szemében a világot tükröző Polka baba; Zsóka, a fóka; Jónás, a kék bálna; Picur, a világ legkisebb, ámde mégis legnagyobb elefántja, a fordítva álmodó bagoly, Rézi stb.) – nos, ez a Birodalom nem is annyira a történetek révén válik különlegessé. Hiszen a történetek egy világ felfedezésének, a perspektíva tágulásának, a gyermeki tekintet rácsodálkozásának pillanatfelvételei. Tekintetének határai birodalmáéval egyezők. Apró, színes kavicsok, amelyekre bárhol rábukkanhatunk jártunkban-keltünkben – ha észrevesszük, persze, s le tudunk hajolni értük. Hogy üveggolyókká, netán gyöngyszemekké váljanak, az Mackó és Kürti Andrea érdeme. A néhol Tandori Dezső Mackóját idéző Mackó versei (bizonyára nem véletlen, hogy egyedüli e birodalomban, kinek nincs más neve) lényegítik át a mindennapi történeteket valami másba, valami leheletkönnyűbe, valami megfoghatatlanba és elmondhatatlanba. Rímbe és ritmusba. Mint ahogy Kürti Andrea rajzai emelik át selypegő rókasárgába, vattafehér húsvéti ámulatba, pöttyös-kockás elefántnyi rejtőzködésbe, galambröptű, kék illatú nyári melegbe. Így lesz teljes Mati és Mackó birodalma, ha körbeér.

Összes hónap szerzője
Legolvasottabb