No items found.

Állandó készenlétben

XXIX. ÉVFOLYAM 2018. 08. (742.) SZÁM – ÁPRILIS 25.Benő Attila: Egy század arcai. Erdélyi Híradó Kiadó – Fiatal Írók Szövetsége, Kolozsvár–Budapest, 2017. (Hortus Conclusus, 46.)

Most, hogy már – szerencsére – jó ideje nem kötelező a katonai szolgálat, jóformán elképzelni sem bírjuk, milyen lehetett hadkötelesnek lenni, ezzel a tudattal vágni neki az élet megtervezésének, arról nem is beszélve, hogy maga a katonaság tapasztalata miféle nyomokat hagyott a besorozott fiatalokon. Talán ez a gondolat motivál arra egyre több szerzőt, hogy megírja a katonaság ideje alatt szerzett élményeit. Benő Attila egyszerű nyelvezettel tárja az olvasó elé tapasztalatait, mintha csak elküldetlen levelekben írná meg bajtársai alakját.
A versekkel Székely Géza illusztrációi lépnek párbeszédbe, segítenek kontextust adni és hangulatot építeni ahhoz, hogy milyen is lehetett a 80-as évek végén az élet egy bukaresti kaszárnyában. Légszomj, bezártság és szürke betonba szorult kilátástalanság jellemzi ezt az úgynevezett „pocsolya-kort”.
Az Egy század arcai cím izgalmas poliszémiát teremt. Egyfelől az évszázad különböző vetületeit mutatja be, ahogy lecsapódik a fiatal katonák szemében. Másfelől úgy is értelmezhető a kötet, mint egy eposz töredéke, azonban a prológust követően csak a seregszemle kerül sorra. Itt nincs lehetőség hősiességre, emlékezetes narratívákra, mert a keserűség és az egy helyben toporgás végtelenné feszített pillanatában lehet csak megpróbálni megúszni az őrületet. Mindenki másképp próbálja túlélni az elkerülhetetlen összezártságot, és az alkalmazkodásnak, beilleszkedésnek különböző lehetőségeit választja. A büntetőfeladatok, az éjszakai verések, a gúnynevek, a hajnali ébresztők és a különféle megaláztatások nehezékei alatt kérdés, mennyi emberség képes megmaradni a barakkok között. Ez egy olyan hely, ahol az ember nincs amit kezdjen a jövővel, közlegényként érkezik ide és közlegényként megy el. Mert mindegy, hogy ki mit hoz magával, ki mire képes, ki meddig marad, mert itt bárki könnyen pótolható és senki sem felejthetetlen.Összes hónap szerzője
Legolvasottabb