Fazakas Barna: Madárijesztő
No items found.

„Az összes képem zene is...” – Fazakas Barna munkáiról

XXXII. ÉVFOLYAM 2021. 16. (822.) SZÁM – AUGUSZTUS 25.
Fazakas Barna: Madárijesztő

Fazakas Barna műtermében állandóan szól a zene. Sőt, nemcsak a műtermében, hétköznapjai minden percét kitölti a zene, amely legalább annyira meghatározó számára, mint a képzőművészet. A kettő szervesen egészíti ki egymást: a fülében folytonosan pumpáló zene nélkül Fazakas Barna neki sem fog festeni. Munkáin pedig ott pulzál a zene, számtalan formában, rengetegféle ritmusképletben fedezhetjük fel az éppen hallgatott zenéket. Változatos playlistjén a legkülönbözőbb műfajokat és földrajzi régiókat találhatjuk meg. Valahogy így van ez a képzőművészeti munkásságával is, meleg színvilágú, állandóan vibráló, szinte pszichedelikus hatást kiváltó festményei a legkülönfélébb művészeti irányzatokat és alkotókat juttathatják eszünkbe, eklektikus látványvilága mégis teljesen egyedi vizuális világot teremt.
Fazakas Barna világvándor, zeneileg és képzőművészetileg is egy állandóan új tájakra vágyó utazó. Kulturális nyitottságát különleges hangulatú munkáinak sajátos forma- és színvilága hangsúlyozza. Az, hogy sok helyen élt már, rengeteg részletben visszaköszön popkulturális referenciákat (képregény, filmek és természetesen zenei utalásokat) is bőven hordozó képeiről. Tizenegy éves leuveni tartózkodása során nagyon sokféle kultúrával találkozott, és ahogy ez a világ megnyílt számára, színvilága is felderült, markánsabb, élénkebb színek jelentek meg a palettáján, témaköre pedig új műfajokkal gazdagodott.
A hosszabb külföldi utak és a Belgiumban töltött évek után azonban két éve Fazakas Barna visszaköltözött Csíkszentkirályra. Ezzel együtt pedig témaválasztása is más irányokat vett. A flamand egyetemi város pörgése, kulturális sokszínűsége után érdeklődése közvetlen környezetére, gyermekkora kedves helyszíneire irányult. Ezt hangsúlyozza a legutóbbi, Gyökerek címet viselő sorozat. A tavaly berobbanó pandémia félrevonulós időszaka alkalmat biztosított egyfajta számvetésre is, az új műteremben helyet kapó régebbi munkák rendszerezésére, a továbblépéshez, szakmai fejlődéshez elengedhetetlen újragondolással, értékeléssel. Az éppen felújítás alatt álló nagyszülői ház és környezete, a szűkebb régió szolgált számára új ihletforrásul. Vonalai továbbra is hullámoznak, mozgásban vannak, csak a festészeti téma lett bensőségesebb, az örvénylő ecsetvonások a hétköznapi, új otthont jelentő valóságból mutatnak egy univerzálisabb, szinte kozmikus dimenzió fele. Képeinek közös vonása, hogy mindegyiken felfedezhetünk egy fényforrást, ahonnan a lüktetés elindul.
Talán szintén a külföldi tartózkodással függ össze, a sokféle perspektíva megismerésével, a nézőpontváltásokkal, hogy az utóbbi években azzal is kísérletezett, hogy munkái 180 fokban elforgatva is értelmezhetők legyenek. Az alkalmazott grafikai múltat még néhol magukon viselő munkák sokszor kétértelműek. Fazakas Barna gyakran gondolkodik sorozatokban, évekig visszatér egy-egy motívumhoz, hogy azokkal többféle megközelítésben, vizuális stílusban kísérletezzen tovább.


Fazakas Barna: A vadon szava

Fazakas Barna: Gyökerek III.

Fazakas Barna: Tejút II.

Fazakas Barna: Tejút I.

Fazakas Barna: Power Plant

Fazakas Barna: Hang

Fazakas Barna: Súlytalanság

Fazakas Barna: Madárijesztő

Fazakas Barna: Fészek

Fazakas Barna: Utazó

Összes hónap szerzője
Legolvasottabb