No items found.

Egy nagybányai grafikus

XXXI. ÉVFOLYAM 2020. 4. (786.) SZÁM – FEBRUÁR 25.

Walter Friedrich (1931–1996) Maros megyében, Ludas városában született. Tanulmányait Bukarestben kezdte, majd Kolozsváron folytatta, a Ion Andreescu Képzőművészeti Intézet festészet szakán, ahol a hírneves festőművész, Miklóssy Gábor irányítása alatt tanulhatott.
Az egyetem elvégzése után több fiatal művésztársával együtt 1957-ben a Zsil völgyi Petrozsényban vertek tanyát, itt töltött el hat évet, majd meghívásra feleségével és gyermekével 1963-ban Nagybányára költözött, ahol lakást és műtermet kapott.
Saját művészi kiteljesedése a (többek közt) Ferenczy Károly, Hollósy Simon, Iványi-Grünwald Béla, Réti István és Thorma János nevével fémjelzett, és irányításuk alatt elindított nagybányai iskolához kötődik, amely a modern magyar; és egyben a közép-európai festészet egyik központja volt fél évszázadon keresztül.
Walter Friedrich festőként kezdi, ám az egyetem elvégzése után mindinkább a grafika felé mozdul el, csak élete utolsó felében tér vissza a festészethez. De kitűnő grafikusnak bizonyul, könnyedén bánik vonalakkal és formákkal, munkái letisztultak, egyszerűek, ugyanakkor felemelőek a befogadó számára. Dinamikus, vaskos formák és aprólékos, finom vonalvezetés jellemzik metszeteit. Magasfokú szakmai tudással rendelkező művész, aki jól ismeri a kor formakultúráját, technikai eljárásait, ám képes a kísérletezésre és innovációra is, és nem riad vissza az újítástól sem.
Élete során számos kiállításon szerepel műveivel Temesváron, Bukarestben, Nagybányán, Kézdivásárhelyen, Brassóban, illetve nemzetközi tárlatokon Ausztriában, Kubában, Lengyelországban, Finnországban, Svédországban, Ukrajnában és Magyarországon. Műveit magángyűjteményekben őrzik Románián kívül Ausztráliában, Ausztriában, Izraelben, Kanadában, Lengyelországban, Magyarországon, Németországban, Venezuelában, az Egyesült Királyságban és az USÁ-ban.
A Korunk Stúdiógalériában megrendezett emlékkiállításon a grafikai munkái voltak megtekinthetőek, rajzok, linó- és fametszetek, amelyeket a művész fia gyűjtött össze – ő képviselte jelenlétével édesapját Kolozsváron.
Reprodukciók: Szentes Zágon

Walter Friedrich: A Gutin lábánál, 1983

Walter Friedrich: Az oroszlánszelídítő, 1962

Walter Friedrich: Híd a Zazaron, 1982

Walter Friedrich: Lovasok, 1981

Walter Friedrich: Mons Medius, 1982

Walter Friedrich: Nagybánya tornyai, 1980

Walter Friedrich: Petrilla felé, 1958

Walter Friedrich: Régi főtéri téli táj, Nagybánya, 1976

Walter Friedrich: Siratóasszonyok, 1985

Walter Friedrich: Táj, 1992

Walter Friedrich: Táj, 1992

Walter Friedrich: Tanulmányfejek, 1992

Walter Friedrich: Táncoló lány, 1962

Walter Friedrich: Várótermi unalom, 1963

Walter Friedrich: Bivalyok a Láposban, 1982Összes hónap szerzője
Legolvasottabb