No items found.

Elhunyt Nicolae Manolescu irodalomtörténész, kritikus, a Romániai Írók Szövetségének elnöke

84 éves korában elhunyt Nicolae Manolescu akadémikus, egyetemi tanár, a Romániai Írók Szövetségének elnöke, a România literară hetilap igazgatója, kritikus, irodalomtörténész, a román irodalom egyik legnagyobb alakja – áll a Romániai Írók Szövetségének közleményében: „Nicolae Manolescu azonosult a román irodalommal, folyamatosan az élő irodalom középpontjában maradt, doktoranduszok százának mutatott utat tanárként, akárcsak több nemzedék fiatal írójának. Politikusként és újságíróként mindig a demokráciáért és a szabadságért harcolt.”

Nicolae Manolescu 1939. november 27-én született Râmnicu Vâlceán, középiskolai tanárok gyermekeként, akiket politikai okokból letartóztattak. 1962-ben végzett a Bukaresti Egyetem Filológia Karán, ugyanitt szerzett doktori fokozatot 1974-ben. Több mint 30 irodalomtörténeti, irodalomkritikai és esszékötet szerzője, 2008-ban a román irodalom öt évszázadáról jelentetett meg 1500 oldalas irodalomkritikai történeti áttekintést, amelyen 25 éven keresztül dolgozott.

Közel két évtizedig volt a Romániai Írók Szövetségének elnöke 2005-től kezdődően, 2023-ban újabb mandátumra választották meg Bukarestben. 1997-ben választották a Román Akadémia levelező, 2013-ban rendes tagjává, 2008-ban irodalmi és közéleti munkásságáért megkapta a legmagasabb román állami kitüntetést, a Románia Csillaga nagykeresztjét.

Élete végéig aktív tagja volt a romániai irodalmi- és közéletnek: március 14-én még a Romániai Írók Szövetsége elnökeként búcsúlevelet küldött Szilágyi István Kossuth-díjas író temetésére, amely a Helikon 2024/6-os lapszámában olvasható magyar nyelven.

Forrás: a Romániai Írók Szövetségének közleménye, Marosvásárhelyi Rádió

 

Összes hónap szerzője
Legolvasottabb