No items found.

„Ha az ember sokáig tekint az örvénybe…”

XXXIII. ÉVFOLYAM 2022. 09. (839.) SZÁM – MÁJUS 10

Király Béla: Sárgamellényben. Esszék, interjúk. Magyar Szemle Könyvek, Budapest, 2021.


Király Béla legutóbbi kötete 13 esszét és 12 interjút tartalmaz. Az esszék a francia politikai-szellemi élet aktuális jelenségeit elemzik, azonban tágabb, európai, és így a magyar viszonyokra is érvényes keretben. Néhány téma a teljesség igénye nélkül: bevándorlás, nemzeti öngyűlölet, harc a Legfelsőbb Bíróság székeiért, Angela Merkel politikája, az Egyesült Államok rasszizmus, idegengyűlölet zászlaja alatti hazug ideológiagyártásai. Az esszék címei is sokatmondóak: Méregzöld félhold francia trikolórban, Amikor az áldozatnak kell szégyenkeznie…, Amerikai Sebesült Államok, térdeplő európaiak, Montesquieu forog a sírjában.


A Király Bélára jellemző társadalmi érzékenység, politikai-szellemi irányvonalakat letapogató attitűd nemcsak a nyíltan polemikus, de a „puhább” beszédmódot kívánó irodalmi vagy filozófiai témájú írásokban is megmutatkozik. Az értéktudatot tükrözik már a választott szerzők is, akiknek munkásságáról ír: többek között Joseph de Maistre, Roger Scruton, François-­Xavier Bellamy, magyar vonatkozásban Szávai János, Kucsera Tamás Gergely.


A kötet második részének interjúalanyai értékteremtő személyiségek. Nemcsak egy-egy izgalmas személyiség nyílik meg a beszélgetések során, de alakjuk körül egy-egy teljes birodalom. A teljesség igénye nélkül csak néhány példa. Az Alain de Benoist-­val, Barna Terézzel és Pánczél Hegedűs Jánossal való beszélgetésben Molnár Tamás szellemi arcéle rajzolódik ki, Tar Pál nyomán az akkori francia elnök: Valéry Giscard d’Estaing nevével fémjelzett francia–magyar kapcsolat, Tüskés Anna a Tüskés Tibor-életműre irányítja a figyelmet, Sziki Károly színművész Farkas Árpád költőre, Garda Dezső történész, politikus a székely autonómia elvetélt lehetőségeire.Összes hónap szerzője
Legolvasottabb