No items found.

Időtükör – a Jelentéstulajdonításról

XXXIII. ÉVFOLYAM 2022. 07. (837.) SZÁM – ÁPRILIS 10.

A temesvári Szépművészeti Múzeum termeiben tavaly ősszel bemutatott Jelentés | ­Jelentéstulajdonítás című kiállítás egy összetett kulturális esemény, amely láthatatlan szálakkal köti össze a közelmúlt történéseinek rétegeit a jelennel, és különféle európai helyszíneket, amelyeket többszörös identitásbeli kapcsolódások jellemeznek, így Szatmárnémetit, Budapestet, Haifát, Bukarestet, Londont vagy éppen Temesvárt. A kiállítás magja egy nagyméretű és szerteágazó fotóinstalláció, valamint két videoprojektor, amelyeken a bemutatott anyagot kiegészítő filmet láthatott a közönség.


A Temesváron kiállított képzőművészeti anyag átírja az intim vagy titkos archívum fogalmát, kis- és közepes méretű fotókon családtagok, közeli ismerősök, különféle okmányok, anya és fia levélváltásának darabkái láthatók – ezeknek egy részét a művész egy lomtalanítás során a szemétből mentette meg. A tárlaton látható minden egyes fotó vagy dokumentum a Forgács család tulajdonába tartozik, család, mely apai ágon szatmári gyökerekkel is rendelkezik. A kiállítás történetét két kiváló alkotó, Forgách András író, dramaturg és testvére, Forgács Péter médiaművész, fotográfus jegyzi: egy véletlen folytán a két testvér 2014-ben szembesült azzal, hogy édesanyjuk egy hosszú évtizeden keresztül, 1975 és 1985 között, milyen titkos találkák, külföldi utak részese volt, amelyek során jelentést tett például a közel-keleti események természetéről, de közelebbi, intimebb dolgokról is, például barátokról vagy akár családról.


A 70-es, 80-as évek budapesti under­ground hangulatában felnőtt két alkotó számára ez a felfedezés adott okot a művészi „fordulathoz”. A két művész úgy döntött, alaposabban utánajár a szülők együttműködési történetének, okokat és eredményeket kutatva, dokumentumok, levelek, más adatok révén, amelyekből kirajzolódik, hogy édesanyjuk és édesapjuk hogyan vált „Pápai és Pápainévé”. Mire volt szükség egy ilyen jellegű kutatáshoz? Bátorságra, kegyetlenségre, megértési és gyógyulási vágyra, vagy mindezekre együtt? Mivel egészíthetnénk ki azon tulajdonságok listáját, amelyek a családi titkok kibogozásán és az igazság keresésén túlmenően ahhoz vezettek, hogy a fájdalmas procedúra eredménye művészeti alkotás legyen? Hogyan változtatható át egy trauma, megrázkódtatás művészi aktussá? Az „anyag” ezen átalakításához mindkét testvér teljes odaadással és a tények felvállalásával látott neki. A szembesülés megrázó dokumentuma Forgách András Élő kötet nem marad című könyve, amelynek román kiadása 2021-ben jelent meg Andrei Dósa fordításában, a Pandora M kiadó gondozásában Dosarele mamei mele címmel, valamint Forgács Péter médiaművész, fotográfus a témához kapcsolódó kiállításai, köztük a Temesváron is bemutatott anyag.


Mindkét alkotás „állandó mozgásban” van, Forgách András regénye első ízben 2015-ben jelent meg, a következő kiadásoknál a felkavaró családtörténet újabb mozaikdarabkákkal egészült ki. Ugyanezt a művészeti eljárást használja Forgács Péter is, aki a privát archívum feldolgozása mellett, saját emlékeiből válogatva hozza össze a tárlat anyagát. Forgács Péter installációja, Forgách András könyvével kiegészülve egy tíz évet bemutató idővonal, amely a család privát archívumának újrarendezésével érzékelteti, hogy miként határozták meg a mindennapi életet a Kádár-korszakbeli hatalmi gyakorlatok.


A bukaresti Liszt Intézet – Magyar Kulturális Központban, valamint a temesvári Szépművészeti Múzeumban bemutatott Jelentés | Jelentéstulajdonítás 2021 című kiállítás anyaga válogatás Esterházy Marcell, Forgács Péter és Gerhes Gábor JELENTÉS című kiállításából, amely 2015 novembere és 2016 márciusa között a budapesti Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központban valósult meg, itt került először bemutatásra Forgács Péter Jelentéstulajdonítás című projektje. Mindkét romániai kiállítás a bukaresti Liszt Intézet – Magyar Kulturális Központ szervezésében és támogatásával valósult meg. A temesvári kiállítást a helyi Két Bagoly könyvesbolt is támogatta, a tárlat pedig részét képezte az Art Encounters 2021 biennálénak és a Temesvári Nemzetközi Irodalmi Fesztiválnak, amelyen Forgách András író meghívottként részt vett.


MÁRTON EVELIN fordítása

Összes hónap szerzője
Legolvasottabb