No items found.

Keretezett kollázs Európa közepéről

XXXIII. ÉVFOLYAM 2022. 04. (834.) SZÁM – FEBRUÁR 25

Maurits Ferenc: Berlini versek. Forum, Újvidék, 2020.


Képből van-e a vers, vagy inkább versből van-e a kép? Maurits Ferenc legújabb kötete, a Berlini versek egyszerre a fantázia, a szem és a lélek éhségét kielégítő többszintes tárlatvezetés. A megelevenített történelem színei, formái, a minták és felületek sokasága áthatóan szövődik az utazás, az azt reprodukáló versek anyagán keresztül, mígnem egy fényképkorrekciókkal tűzdelt, rajzokból kreált kompozíciót kapunk.


A kötet dekorativitása sajátos szerkezeti felépítésének köszönhető – szellőssé válik a tér a szakaszok között. A szöveg egyfajta vetítőként funkcionál: a vetítés eredményei a grafikák és a képek. Ily módon látjuk „a notre-dame óriás szent objektumát” (Párizsi versek, 62–63.) a Szajna és az előtte elterülő park neonrózsaszín ölelésében ázva izzani. Képpé elevenedik „a conde utcában a belvárosban / pompás piac” tere, ahol a „sült húsok sonkák illatára / rögtön megéheztem” (Berlini versek, 23–23.). Különböző vonalak, görbék és hullámok sokasága ez. Az oldalakra kidomborodó, megelevenedő kiállítás ablakot nyit az alkotó önnön lelkére, a versek magjára. Itt nemcsak a szó szoros értelmében vett képek villannak fel textúrákkal, tónusokkal, hanem a belevegyült emlékképek, rokon érzetek is. Eme kalauzolás a mélységek és magasságok, a rombolás és építkezés, a formabontó és klasszikus, de mindenképp a maradandó és rendhagyó távlatok, szögek és keretek kontúrjait vázolja vonásról vonásra. Keretek, mint Provence, Marseille, a lyoni opera, a társadalom közismert „szögei”, mint Rembrandt, Jean Dubuffet, Marlene Dietrich, és a távlatok, mint a Brandenburgi kapu, Brezsnyev és Honecker megörökített „csókja”, Picasso fiatalkori festményei, Ady Endre felidézett találkozása a párizsi ősszel. Szinesztetikus tapasztalat ez, barangolás Európa kincsei és elrettentő példái közt, elmerülve a múlt és emlékezet áramlatába.


Az adott helyszínekhez és műemlékekhez kötődő versek miniatűr, pillanatnyi elbeszélések – túlmutatnak a polaroidokon, digitális felvételeken, videókon: a nagybetűs élményt rögzítik, amelyhez VR-szemüveg sem szükséges.Összes hónap szerzője
Legolvasottabb