No items found.

Kiskrónika 1. - a TESZT első napjáról

Temesvári Eurorégiós Színházi Találkozó, 2017. május 21-28.
Temesvár az ország egyik legszebb városa. Ez a hét a nyár első hete. Mindig. A TESZT-en öt éve voltam először – ez a tizedik. Tehát nekem is jubileum, hogy öt éve biztosan minden évben megérkezik a nyár. Vagy legalábbis valami biztos. A körforgás, az a valamiféle rend.

A TESZT a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház eurorégiós színházfesztiválja. Az eurorégió a határon átnyúló együttműködés egyik formája Európában, amely két vagy több, különböző európai országban található térség között jön létre. Az idei eurorégió elég tág, és már nem is feltétlenül euró. A hivatalos politikai értelemben legalábbis. Mindenesetre.

A fesztivál válogatói és szervezői évről évre alaposan átgondolt és gondosan szerkesztett programot állítanak össze. Idén az első napok az előítéletek (EXIT, r. Schilling Árpád), a boldogság, az elvágyódás, az alternatív idő (Három nővér, r. Maruša Kink, Margareta Schwarzland Intézet, Ljubljana), az áramlatok, a mozgás, a falak, a tömegmanipuláció, a #bevándorlás-kivándorlás (Birdie, r. Agrupación Señor Serrano) és a kormány-művészet-nézők, elhallgatás-kimondás (Gogoland, r. Urbán András) címkékkel foglalhatók össze.

A hétfő reggeli, Tompa Andrea vezetésével lezajlott kerekasztal beszélgetés a politikai színházról (résztvevők: Gianina Cărbunariu, Maja Pelević, Olga Dimitrijević, Schilling Árpád) megadta az első napok, de talán az egész hét alaphangját. Azt járták körbe, hogy hogyan etikus, érdemes, lehetséges és szükséges a politikai színházról gondolkodni, illetve milyen kérdésekkel és ellentmondásokkal találkoznak a fiatal és a kevésbé fiatal alkotók, amikor politikailag fontos, de érzékeny témákat kívánnak feldolgozni. Gianina Cărbunariu szerint például nem lehetséges szétválasztani az alkotó és a nyilvános embert.

A teljes fényképalbum elérhető a TESZT Facebook-oldalán.

Összes hónap szerzője
Legolvasottabb