No items found.

Környezetvédelem tengerészmódra Gránátalmán

XXXII. ÉVFOLYAM 2021. 16. (822.) SZÁM – AUGUSZTUS 25.


Idilli csend és nyugalom. Mindenmentes környezet, amely egy egzotikus tájat idéz meg leanderbokrokkal, gránátalmákkal, pálma- és olajfás környezettel. Ebben a kékes-zöldes színekben játszó, civilizációtól távoli környezetben éli mindennapjait Simon Réka Zsuzsanna Kricckraccja és barátai, akik mintegy a 21. század mókuskerék-világából kivonulva, fenntartható életmódot folytatva alkotnak családszerű mikroközösséget. Kricckracc volt hajóskapitány, nevesincs hajója, Borsika néni és beszélő macskáik „fő feladatuknak Gránátalma és a környező szigetek növény- és állatvilágának védelmét tartották.” (11.)


A szövegvilág belülről építkezik: szereplői maguk keresik a megoldandó problémákat, amelyeket végül maguk is oldanak meg. Bár felsejlik a fenyegetettség érzete a gonosz málusok képében, valójában minden, ami akadályt jelenthet, a szigetlakóktól és a szigetlakókból származik, a gonosz nincs jelen a maga ijesztő, félelmetes voltában: ilyen például a szemetelés kérdése, amely bár külső, turistáktól származó problémaként körvonalazódik, végül egy gyermeki és kedves, de gondatlan macska-elfoglaltság, valamint a gyermekkönyvtár kulcsainak rejtélyes eltűnése is.


Könnyen elképzelhető kalandokkal találkozhat az olvasó, amelyek egyszerre emberiek és közeliek, valamint távoliak és különlegesek a Blüpp-tengeri környezet misztikumából adódóan. Gyermekolvasóknak megszerethető mesevilág, amelyet erősít a névadásgyakorlat is: emberi nevek, szójátékok, jelentés nélküli szabad összetételek, valamint szín- és illatélményeket idéző nevek is színezik a szöveget. Így kapcsolódhatunk be Kávé olyakor ironizáló megszólalásaiba, Borsika néni szeretetteljes gondoskodásába, Kricckracc kapitány tevékenységébe, a sütést preferáló Gyurmakalóz jövetelébe. Tas nagyon emberi és evilági alakja, gyermeki kérdései is olvasmányossá teszik a történetet. A szövegvilág szabad lehetőséget kínál az elképzelhető és elképzelhetetlen tevékenységek megvalósítására, önszerveződő olvasómaratont, papírszínházasdit lehet művelni, egy váratlanul felbukkanó kisördög, Almapont epizódszereplőből kulcsfontosságú lesz az eseményalakulás szempontjából, nevet kap a nevenincs hajó, mindeközben pedig vidám és életteli légkör lengi körül a könyv lapjait.


Az olvasmányélmény magas esztétikai minőségét Orosz Annabella bátor színhasználata, néhol absztrakt, néhol pedig vicces illusztrációi erősítik.

Simon Réka Zsuzsanna: Kricckracc kapitány és a gránátalmiak. Illusztrálta Orosz Annabella. Gutenberg Kiadó, Csíkszereda, 2021.Összes hónap szerzője
Legolvasottabb