Ughy István: Európa elrablása
No items found.

Lezárt történetek: Varga László Edgár helyszíni rövidprózái

XXXIII. ÉVFOLYAM 2022. 19. (849.) SZÁM – OKTÓBER 10.
Ughy István: Európa elrablása

De ki nyert Tompos Frucinál?Kulcsszavak Danitól: nepper (autókkal üzérkedő) főhős; szerencsejáték-függő; kriptovaluta-tanácsadó; a felesége szállodákat promózó influenszer, sokat utazik


Lakatos Estevez zúgó fejjel ébredt. Előző éjjel azt álmodta, hogy Nagy Katalin cárnő az édesanyja, ő pedig ellenállhatatlan vágyat érez, hogy felemelje azt a hatalmas szoknyáját, és bekukucskáljon alája, nem a Kleopátra selyembugyogóját viseli-e titkon az a huncut cárnő.


Mindig ezt álmodta, ha vesztett, és előző éjjel sokat vesztett. A Németországból hozott és az autópiacon továbbadott Audi árát úgy, ahogy van, elpókerezte Tompos Fruci bárjában.


„Nelli le fog baszni” – gondolta, és a felesége jutott eszébe, akit már legalább fél éve nem látott.


Lakatos Estevez felkelt, megmosdott, lefőzött egy kávét, majd ásítozva leült a gép elé. Adott pár kéretlen tanácsot a Kriptovaluta – de csak okosan! Facebook-csoportban, majd ránézett a felesége Instájára, legalább azt tudja, hol jár épp az asszony.


Nelli Balin volt éppen, a legújabb videójában egy ottani szálloda szolgáltatásairól áradozott. Lakatos Estevez lájkolta a videót, majd végiglájkolta mind a 32 kamuprofiljával is. Ha már ő nem hozott haza pénzt, legalább a felesége vállalkozását támogassa – gondolta.


Ekkor vette észre a macskát.


Nagy, fekete kandúr volt, és a nyitott ablak alatti komódon terpeszkedett.


– Szevasz, Bumbi vagyok – mondta a macska.


– Van neked bármi közöd Nagy Katalin cárnőhöz? – kérdezte Lakatos Estevez.


– Nincs – szólt Bumbi, és kiugrott az ablakon.
A macska, a tej, az orvos, a nőKulcsszavak Emesétől: Ödipusz-komplexus; fekete macska; Nagy Katalin cárnő; nap; laktózintoleranciaLakatos Estevez arra ébredt egy langyos májusi hajnalon, hogy valaki nézi. „Biztos csak Katalin cárnő” – legyintett álomittasan, és a cárnőről készült egyik festmény olcsó, kicsinyített másolatára emelte méla tekintetét, amely már évek óta a falán függött. Az ócskapiacon vette 5 lej 50 baniért egy cigány asszonytól, aki a sok egyéb kacat között Kleopátra egyik selyembugyogóját is árulta. Estevezt a bugyogó csábította oda a cigány asszonyhoz, de az 2500 euróba került, így aztán beérte Nagy Katalinnal.


Ám Kati szigorú, mégis pajkos pillantásához azóta már hozzászokott, nem ébredhetett fel erre.


Ekkor vette észre a macskát. Nagy, fekete kandúr volt, és a szoba sarkában, a komód tetején üldögélt, mintha mindig is ott üldö­gélt volna.


– Szevasz, Bumbi vagyok – mondta a macska, majd egy kecses mozdulattal kiugrott az ablakon.


A következő éjszakán Lakatos Estevez azt álmodta, hogy Nagy Katalin az édesanyukája neki, ő pedig ellenállhatatlan vágyat érez, hogy felemelje azt a hatalmas szoknyáját, és bekukucskáljon alá: nem a Kleopátra selyembugyogóját viseli-e az a huncut cárnő. Nagy Katalin egyik szemében ott ragyogott a nap, a másikban meg némi rosszallás csillogott.


Azon a reggelen az egy szuszra felhajtott pohár tej úgy jött ki Lakatos Estevezből, ahogy megitta. Ha azt a néhány murokdarabot kiveszi belőle, akár a dobozba is visszatölthette volna.


– Önnek laktózintoleranciája van – mondta neki néhány órával később az orvos.


– Emiatt akarom megbaszni az anyukámat? – kérdezte bizonytalanul Lakatos Estevez.


– Nem – ingatta a fejét a doki –, emiatt fosik.


– Értem – bólogatott Lakatos Estevez, és hazament…

Összes hónap szerzője
Legolvasottabb