No items found.

„Ma minden igaz és annak az ellentéte is” – Bódi Attila könyvbemutatója

Március 28-án a Látó Irodalmi Játékok meghívottja Bódi Attila volt, aki első, a Lázadni veletek akartam című regényéről beszélgetett Demény Péterrel a marosvásárhelyi Yorick Stúdió termében. A barátságos hangvételű beszélgetés során Bódi Attila végigvezette a hallgatóságot a könyv keletkezésének fázisain, hallhattunk az előzményekről, részlegesen betekinthettünk az írás folyamatába valamint a regény által kiváltott reakciókról is mesélt.


A moderátor bevezető kérdése a regény történeti hitelességét célozta meg, felvetve a személyes élményekből való táplálkozást, amire Bódi azt válaszolta, hogy első regény esetében mindenképp könnyebbé teszi az írást a saját élményanyag használata –az ő esetében viszont ez mérsékelten jelenik meg, mondhatni, a „rossz memória és jó fantázia” kettősének jegyében épült a történet. A regény három különböző perspektívából láttatja az eseményeket három kamasz fiú lázadásainak tükrében. A helyzet problematikáját a rendszer határozza meg, az egyén beépülése a rendszerbe, a „benne rejlő aljasság” és egyértelműség, ami egyszerre tartást ad és képes átverni. Demény Péter kiemelte a regény egy szignifikáns mondatát – „nincs pénz fagyira” – amely a maga szelídségével és trivialitásával erős üzenetet hordoz: megfosztva lenni az élet apró örömeitől.


Az este folyamán szóba került a könyv, mint az igazságszolgáltatás egy lehetséges eszköze, azonban ez a vonulat viszont nem bizonyul működőképesnek, ezért elfogadottabb válasz, hogy a könyv vigaszadásként funkcionál, befejezést jelent egy befejezetlen történet számára. Később a szerző mesélt a könyvre érkezett reakciókról, amelyek többségében pozitív hangvételűek, illetve a jövőre vonatkozó terveibe is bizalommal beavatta az érdeklődőket, valamint egy újabb könyv körvonalait vázolta fel. Bevallása szerint nem könnyű középkorú férfiként kiadni az első könyvet, de már hosszú ideje csábította ez az út, ezért is szakított múltjával és kezdett el dolgozni a regényen. A beszélgetést néhol Sebestyén Aba szakította meg részletek felolvasásával a regényből.Összes hónap szerzője
Legolvasottabb