No items found.

Más a magány, és más az egyedüllét – László Noémi és Kürti Andrea könyvbemutatójáról

László Noémi és Kürti Andrea Darázsolás című kötete költő és illusztrátor közös, oda-vissza történő interakciójának eredménye, amelynek „műhelyéül” a Gutenberg Kiadó szolgált. Május 28-án, szombaton Sepsi Book Könyvvásáron Ágoston Szász Katalin beszélgetett a költővel és az illusztrátorral.


Kürti Andrea elmeséli, 2020 tavaszán, járványhelyzet kezdetén bezártak a könyvesboltok, és a Gutenberg könyvesboltokban szervezett gyerekfoglalkozások is – sok minden máshoz hasonlóan – online térbe kerültek. Ekkor érezték azt, hogy a felnőtt olvasókat sem kellene magukra hagyni ebben a nehéz időszakban. László Noémi Műrepülés című kötete ekkor a nyomdában várakozott, hiszen nem csak a könyvesboltok, a nyomdaipar is leállt egy időre. Ekkor keresték fel őt azzal a kérdéssel, hogy lenne-e kedve egy olyan játékhoz, amely során egy héten egyszer neki kell verseket írni egy rajzhoz, máskor pedig Kürti Andreának kell illusztrálni egy verset. László Noémi szerint Kürti Andreával már korábban is szívesen dolgozott együtt, mindketten szeretnek „bíbelődni” és előszeretettel nyúlnak vissza népi elemekhez is. Ezzel a játékkal az volt a cél, hogy a „tőlünk telhető módon gyógyítsuk azoknak a lelkét, akik számára nehézséget okoz ez a bezártság”. 


A közös munka eredménye kezdetben online térben jelent meg hetente egyszer, a játék viszont 2021-ben is folytatódott és új műfajt teremtve kötetként is megjelent. László Noémi elmeséli, a kötet címét keresve előbb Babits Mihály Balázsolás című verse és ennek a népi hagyománynak a múltja és jelene jutott eszébe. Ennek kapcsán rögtön a darázsolásra asszociált, kezdetben viszont nem jutott eszébe, hogy ez mit is jelent. Az interneten keresgélve derült ki, hogy a darázsolás az a fajta ráncolási technika, amit szövetruhák anyagán végeztek. Ez a művelet összefogja a ruhát, miközben „a szemnek igen tetszetős módon teszi ezt”. Rögtön érezte, hogy ennek a közös projektnek a legtalálóbb cím a Darázsolás


Ágoston Szász Katalin szerint az egyedüllét meghatározó érzés ezekben a versekben, de az is láthatjuk, hogy sosem beszélhetünk teljes egyedüllétről, hiszen folyton ott van valami, ami körbevesz minket. Kürti Andrea szerint sokak számára az egyedüllét negatív tapasztalatnak számít, bár ő úgy véli, az ember időszakonként egyedül is szép világokat tud meg- és átélni. Ő ezt a tapasztalatot és hangulatot próbálta megrajzolni. László Noémi hozzáteszi, más a magány és más az egyedüllét, hiszen amikor egyedül vagyunk nagyon sok minden körbevesz bennünket. Szerinte a művész nem magányos fajta, de felbecsülhetetlen számára az egyedüllét, hiszen akkor alkot. Kürti Andrea számára a Darázsolás című kötet megerősítette benne azt, hogy mekkora ereje lehet az alkotásnak, annak, ha hozzá tudunk tenni valamit a világhoz, lehet szó egy versről, rajzról, egy kert gondozásáról vagy épp egy asztal elkészítéséről. László Noémi az alkotásnak a közösségi jellegét emeli ki. Számára ez a kötet azt jelzi, mennyire inspiráló tud lenni másokkal együtt alkotni. 

Összes hónap szerzője
Legolvasottabb