No items found.

Mélységek, magasságok, tengerfenék és keresztény hedonizmus

November 17-én délután 5 órától, a 24-ik alkalommal megrendezett Marosvásárhelyi Nemzetközi Könyvvásár keretein belül került sor egy kettős könyvbemutatóra. John Piper Szenvedélyem Isten és Zágoni Balázs A Mary Rose incidens című, Koinónia kiadónál megjelent, művekkel ismerkedhettek meg az érdeklődők. Ez előbbiről György Andrea magyartanárnő-irodalomkritikus fejtette ki véleményét olvasásélménye alapján, míg utóbbiról Mihály Emőke fordító-szerkesztő kérdezte magát az írót.
A bemutató első felében Mihály Emőke elmondta miről is szól nagyvonalakban Zágoni Balázs könyve, kitérve a szerkezeti felépítés egységeinek jellegzetességeire. Megtudhattuk, hogy a mű két nagy részre osztható: az első részben a Mary Rose nevezetű 16-ik századi angol hadihajó történetéről olvashatunk, míg a másodikban az ehhez a hajóhoz példázatosan hozzárendelt teológiai kérdésekről.


Az első kérdés az író felé az volt, hogy miként jutott eszébe párhuzamot vonni egy hadihajó és isteni kérdések problémája között. Erre a válasz az volt, hogy egy angliai, családi kirándulás alkalmával, a Mary Rose múzeumban tett látogatás után Zágoni Balázs úton hazafele felfedezett jó pár hasonlóságot a még a csata előtt elsüllyedt, majd évszázadokkal később a felszínre hozott hadihajó, és az ember kereszténységben való, idő előtti elbukása és az isteni kegyelem gondolata között. A továbbiakban az író azt is elmesélte, hogy ő a könyvét egyfajta apologetikai műnek tartja, melyben a hit legnagyobb kérdéseire próbál választ adni, ezzel támasztva alá hitelességüket. A feladat nehézségét azzal példázta, hogy „olyan ez, mintha egy hal próbálná leírni az akváriumon kívüli világot”.


Ezek után egy kis vetítés következett, melyet a hajó roncsairól készült képekből állítottak össze. Zágoni Balázs minden képhez egy rövid történetet mesélt, így a hallgatóság fejében összeállhatott nagy vonalakban a csatahajó története. A Mary Rose incidens ajánlóját Mihály Emőke azzal zárta, hogy a könyvet ő tinédzser kortól kezdődően bárkinek tudja ajánlani, akit érdekel Isten, vagy akár a hajózás, hisz annak ellenére, hogy teológiai kérdéseket boncolgat, nem emelkedik akadémiai magaslatokba, hanem a közérthető nyelvezet szintjén marad.
Ezután megkezdődött a könyvbemutató második része, ahol John Piper Szenvedélyem Isten című, szintén teológiai, műve került terítékre. György Andrea elmondta, hogy őt legjobban az alcím fogta meg (Egy keresztény hedonista gondolatai), hisz ez egy egyértelműen ellentmondásos szókapcsolat, amelyben nagy feszültség, mondhatni botrányosság rejlik. Ám hamarosan kiderült, hogy John Piper nem a hagyományos értelemben vett hedonizmusra gondolt könyvében, hanem, ahogy György Andrea fogalmazott azon fajta élvhajhászatra, mely szerint „az emberi élet célja, hogy Istenben gyönyörködjön”.


A továbbiakban azt is megtudhattuk, hogy John Piper művében nagyon is aktuális problémákról beszél úgy, hogy közben egyáltalán nem kíméli az olvasót. Ilyen például az mikor arról ír, hogy a ma embere mennyire el van kényelmesedve, vagy, hogy magukat kereszténynek valló emberek nem vállalják a misszió áldozatát. Az ő szavaival élve: „keresztényesdit játszanak”.
Ez a könyvbemutató is azzal zárult, hogy György Andreának feltették a kérdést , hogy végső soron ő kinek is ajánlaná Piper könyvét, amire a válasza az volt, hogy „mindenképp egy széles skálán mozgó olvasónak lenne a legideálisabb”.Összes hónap szerzője
Legolvasottabb