No items found.

„Mert kezdet nincs, csak folytatás van” – a II. Kárpátaljai Magyar Irodalmi Napokról

A Kovács Vilmos Irodalmi Társaság idén második alkalommal szervezte meg a Kárpátaljai Magyar Irodalom Napokat november 28-29. között. A programon belül kiállításra, versmondó verseny eredményhirdetésére, író-olvasó találkozókra valamint versszínházra is sor került.


A rendezvénysorozat november 28-án indult el Beregszászon, az Európa-Magyar Házban. Az ünnepélyes megnyitó után kihirdették a IV. Internetes Versmondó Versenyének eredményeit. A megmérettetésre összesen 49 pályamű érkezett be, a dobogó legfelső fokára az I. korosztályból (1–3. osztály) Barta Anna Magdolna, a II. korosztályból (4–6. osztály) Katkó Rebeka, a III. korosztályból (7–9. osztály) Deák Alexandra, a IV. kategóriából (10–11. osztály) pedig Sárközi Zsófia állhatott. Különdíjat kapott a legkreatívabb videóért Glóger Károly és Orbán Viktória, és “ifjú tollforgató” címmel Szabad Tamara Cintia. Ezután az ArtTisza Művészeti Egyesület tárlatát tekinthették meg a jelenlévők.


A program folytatásaként Irodalmi kilátó következett Magyarország Beregszászi Konzulátusának Gulácsy Lajos termében, ahol debütált a Vári Fábián László által szerkesztett Viszontlátás II. című kárpátaljai irodalmi antológia. A könyv az az Együtt folyóirat 2009–2017 közötti számaiból való műveket tartalmazza. Ennek kapcsán beszélgetett Csordás László, a KVIT elnöke, az Együtt olvasószerkesztője Dupka Györggyel, a KMMI, valamint az Intermix Kiadó igazgatójával. A találkozó során a megjelent szerzők – Shrek Tímea, Marcsák Gergely, Nagy Tamás, Csornyij Dávid, Lőrincz P. Gabriella, Lengyel János – felolvastak néhány művet az újonnan megjelent válogatásból.
November 29-én a délelőttök író-olvasó találkozókkal folytak. Az Ungvári Nemzeti Egyetemen Kovács Eleonóra és Csordás László moderálásával zajlott felolvasás, továbbá szervezet- és folyóirat-bemutató. A találkozó vendégei Oberczián Géza, Nagy Zsuka, Demeter Zsuzsa és Papp Attila Zsolt voltak. Beregszászon a Rákóczi-főiskola Felsőfokú Szakképzési Intézetében Tallián Mariann és Lázár Balázs színészházaspár beszélt irodalomról és színházról Shrek Tímea moderálásával. A Beregszászi 7. számú Általános Iskolában szervezet- és folyóirat-bemutatóra került sor, ahol Nagy Tamás beszélgetett Szöllősi Mátyás és Juhász Tibor költő, írókkal.


Délután ismét egy Irodalmi kilátót keretein belül Dupka György kárpátaljai szerzővel beszélgetett lírai és történészi munkásságáról, továbbá a kárpátaljai magyar irodalmi élet múltjáról és jelenéről Csordás László. A rendezvénysorozat zárásaként este az Ember az embertelenségben – Csak egy éjszakára című zenés, versszínházi előadás volt látható Lázár Balázs és Tallián Mariann előadásában a Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház Hubay termében. A Nagy Háborút felidéző darabot a Nyugat költőinek verseiből állították össze, amelyet a Levelek a frontról (egy katonatiszt levelezése menyasszonyával) című megemlékezéssel egészítették ki.Összes hónap szerzője
Legolvasottabb