No items found.

Merülőpróba

XXXII. ÉVFOLYAM 2021. 20. (826.) SZÁM – OKTÓBER 25.


Ferencz Mónika Búvárkodás haladóknak című könyve bátor, méltó második kötet. Valódi búvári alapossággal fedezi fel a tudat legmélyebb félelmeit, álmait, képzeletbeli és leírhatatlan fogalmait, soha-nem-létezőit. Mélyvízi kitekintőiben nem csupán a közöny kolostorát vagy a könnyelműség katedrálisát járja be, az emlék- és álomvilág ugyanis ezeknél is bejárhatatlanabb romokat takar.
Kifejezetten jól használ a verseknek az önmegszólító versforma: amit sokszor modorosnak vagy elcsépeltnek éreznénk, itt fontos dramaturgiai céllal bír, a legutolsó, a hófödte hullámok alatt című vers pedig nagyszerűen keretezi ezt: „És te, aki ezt a zárlatos nyelvet beszéled […] és nem mered felnyitni a szemed/most búvárruhát öltesz, és alámerülsz”. Az alámerülés, magunkba merülés kusza, beláthatatlan képeit gyűjti egybe a Búvárkodás, az „ön-elviselés” (ahogy merülsz) folyamatát, tájékozódást pikkelyes arcú családtagok, árnyékot vető uszonyok és „a költészet látóidegének medúzalámpásai” között. Képileg erős (helyenként erőlködő) kötettel van dolgunk; a képi túlkapásokat azonban jól egyensúlyozza a laza koncepciózusság, a szövegek eleganciája, változatossága. Olvasunk germán rúnákban (rúnajelek közé), keresőmotorokban (a lényeges szavakat keresve), nem létező szótári cikkekben (képzeletbeli szavakról álmodik), drámarészletben (és párbeszédek között), amelyben újra feltűnnek a képzeletbeli szavak; és még a tartalomjegyzék összeolvasása is izgalmas értelmezési támpontot nyújt a kötet egészét tekintve. Ahogy egyre messzebb kerülünk a felszíntől, nem csupán a levegő, de a szavaink is fogyni kezdenek: Ferencz Mónika ugyanis nem csupán az emberi pszichét, de a nyelvet vagy a költészetet is elemi részecskéire bontja, hogy végül már csak az igazán lényeges szavak maradjanak fenn.
Sokszorosan összetett, mélységesen komoly, egyszerre minimalista és bravúros kötet a Búvárkodás haladóknak. Formai-képi újításai mellett azonban mindenképp fontos az, amit Tóth Krisztina is kiemel a kötet fülszövegében, és ami egyre kevesebb kortárs verseskötetre igaz: nem csak alámerülni segít; feljönni is.

Ferencz Mónika: Búvárkodás haladóknak. Scolar Live, Budapest, 2021.


Összes hónap szerzője
Legolvasottabb