Lugosi Béla és Helen Chandler az 1931-es, Tod Browning rendezte Drakulában
No items found.

Mit adtak nekünk a Drakulák?

XXXIII. ÉVFOLYAM 2022. 23. (853.) SZÁM – DECEMBER 10.
Lugosi Béla és Helen Chandler az 1931-es, Tod Browning rendezte Drakulában

Drakula mítosz, irodalom, szóbeszéd, kép, képzet. Vámpír, vérszipoly, sztrigoj, striga, lidérc, vérfarkas, csattogó denevérszárny, sápadt sárkányfog-­vetemény. A kollektív népi képzelőerő megtermékenyítője, tiltott gyümölcs a tudatlanság fáján. Kissé dagályos viktoriánus beszély és egyetemes történet.

Drakula székely nemes, havasalföldi fejedelem, angol lord, nagyvárosi csavargó és kifinomult arisztokrata, pókhálós, ódon várkastélyok és csillogó báltermek réme. Drakula mindezek árnyéka, maga is árnyék, saját árnyékában él – önmaga árnyékának az árnyéka.

Drakula filléres regény a ponyván, szanaszét spriccelő vér, verejték, voyeurködés. Drakula magaskulturális metafora, a halhatatlanok társulatának örökös tagja, aki önnön halhatatlanságától fél, de él és visszaél vele.

Drakula szexuális ragadozó és szívtipró sármőr, egyszerre vonz és taszít, a nemiség és a szerelem legsötétje. Erósz és Thanatosz egyáltalán nem véletlen találkozása a ködös gótika boncasztalán. Testetlen lélek és lélektelen test.

Drakula átszúrt szív, magányos bolyongó az örök éjszakában. A legmagányosabb teremtmény a földön – akár Frankenstein szörnye, de tőle eltérően nem ismeri a szeretetet, ezért nem is keresi kétségbeesetten a világban.

Drakula szenvedélybeteg, az életadó és halálos drog iránti legmélyebb kiszolgáltatottságban, amelyből nincs menekvés, nincs visszatérés, nincs megváltás.

Drakula a hatalmi erőszak, a mindenkori zsarnok, aki alattvalói vérét szívja, de arra van kárhoztatva, hogy az éj leple alatt, a fény elől bujkálva tegye ezt. Elkárhozott lélek, és ez így marad az idők végezetéig. Drakula megjelenik Bogdán Lászlónak, és kisfiúk rémálmaiba költözik be Baka Istvánnál, kitörölhetetlenül.

Drakula halloweeni fakenews-parti Törcsváron, Elon Musk hiányával, fele-se-igaz spektákulum, elpukkanó történetpetárda. Olcsó giccsipari termék az ócskapiacon, álnaiv, üres forma.

Drakula országimázs, se kiköpni, se lenyelni nem lehet, pénzes amerikai nagybácsi és szegény részeges rokon a vacsoraasztalnál. Erdélyben ragadt és Erdélyből szakadt, a miénk.

Bram Stoker 175 éves, Lugosi Béla 140 éves, a Nosferatu 100 éves, a Drakula 125 éves. Drakula maga – kortalan. Szép csillagegyüttállás a baljós éjszakai égbolton.

Drakula nincs, Drakulák vannak. Hajlékaik nyitva állnak.

Lépjünk be bátran és a saját, szabad akaratunkból!

 

 

Összes hónap szerzője
Legolvasottabb