No items found.

Monokróm Amerika: Szentes Zágon fotókiállítása új perspektívából mutatja be New Yorkot és San Franciscót

Szentes Zágon amerikai tapasztalatait, a kinti és benti valóság betonba öntött, olykor falra festett részleteit veszi górcső alá – mutatott rá Molnár Emese kurátor Szentes Zágon képzőművész és illusztrátor In the CONCRETE című fotókiállításának megnyitóján.


A tárlat a kolozsvári Korunk Stúdiógalériában nyílt meg november 17-én. „Minden fotográfia időparadoxon. Időn belüli időtlenség, mulandó örökkévalóság. Fényképezni nem más, mint kivonni a valóságból az időt egy pillanatra, majd visszaadni ezt a pillanatot az időnek.” – idézte Bartis Attila szavait Molnár, hozzátéve, hogy a kiállított fényképsorozat a szerző 2018-as és 2019-es San Fransciscóban  és New York Cityben tett utazásainak vizuális lenyomatait mutatja be. A felfüggesztett képkockákon megmutatkozik a street art sokszínűsége, az aluljárók, hidak, lakónegyedek graffitizett, stencilezett és teleragasztott részei.


A fényképeken kihaltnak tűnik az amúgy zajos, élettel teli város. A művész a kiállítás fókuszában álló grandiózus betonszerkezeteket legtöbb esetben emberi alakok nélkül örökítette meg. A hangsúlyt sokkal inkább a geometriai alakzatokra fekteti, nem az emberek jelenlétére. „Valahol ott lüktet, dübörög a város, de zsivaját elnyomják a pillanatfelvételek.” – fogalmazott Molnár Emese. Ezt a gondolatmenetet próbálja szemléltetni a tárlat címével is a művész.Mint kiderült, az „In the CONCRETE” kifejezés ez esetben nem a konkrét értelemben vett „a valóságban”, vagy „a gyakorlatban” szót jelenti, hanem sokkal inkább arra vonatkozik, hogy „a betonban”. Szentes Zágon a betonnal mint anyaggal, s a belőle kreált alkotásokkal igyekszik szemléltetni, hogy az emberekben és alkotásaikban mennyi lehetőség rejlik, s hogyan használjuk ki azokat. Arra keresi a választ, hogy hogyan húz fel a különböző közösségek közé falakat a beton, vagy esetenként hogyan köti össze azokat. „Azt is megfigyelhetjük, ahogyan a természet kiszakít, majd gyakorlatiasan visszavesz magának egy-egy valóságos betonszeletet, valóságszeletet.” – ismertette Molnár Emese.


A bemutatott fényképsorozat, egyetlen egy kép kivételével teljesen monokróm, ennek oka Szentes Zágon szerint, hogy: „A munkák kilencven százaléka jobban működik fekete fehérben, mivel leegyszerűsíti az egész munkafolyamatot és kiszűr fölösleges információkat. Néha a színek bezavarnak, néha pedig fekete fehérben pont, hogy több a mondanivalója bizonyos fotóknak.”


A fotókiállítás december 10-ig látható a Korunk Stúdiógalériában.


Fotó: Mărcuțiu-Rácz Dóra

Összes hónap szerzője
Legolvasottabb