No items found.

Rime irodalmi évzáró

December utolsó csütörtökén tartották az idei évet lezáró irodalmi estet, melynek meghívottai Kollár Árpád, Markó Béla és Kovács András Ferenc költők voltak, a beszélgetést Murányi Sándor Olivér vezette.


Franciás hangulatban indult a beszélgetés, amely végigkísérte a társalgás folyamatát. A házigazda a Szegedről érkezett Kollár Árpáddal kezdte a sort, és aziránt érdeklődött, hogy a költő mennyire rabja a formáknak. Mint kiderült, Kollár szétszedi, játszik a verssel, ugyanakkor szeret formában megírt verseket olvasni.


A következő kérdés Markó Béla felé irányult, a politika és az irodalom összeférhetősége, kapcsolata állt a beszélgetés középpontjában. A költőt a kezdetekben szerfelett zavarta, hogy irodalmi esteken is a politikáról faggatják, de mára már sikerült megbékélnie ezzel. Szerinte a probléma tulajdonképpen az, hogy a kettő idő szempontjából nem összeegyeztethető, illetve a közvélemény álláspontja is megosztott arról, hogy egy költőnek mennyire kell belefolynia közéleti kérdésekbe.
Kovács András Ferencnél göngyölődött tovább a beszélgetés fonala a költészet és közélet viszonyáról. Véleménye szerint az lenne a legideálisabb, ha az alkotók nem tudnának semmit a politikai helyzetekről, de mivel a költők a világban léteznek, így azzal való interakciójuk kikerülhetetlen.


A közéleti kérdéskörből a beszélgetés áttért a műfaji átjárhatóság tárgyához. A jelenlévő költők mindannyian kipróbálták magukat a próza (rövidpróza, mese, esszé) világában is, azonban mindhármukhoz a lírai kifejezésmód áll legközelebb. Természetesen számos szerző szívesen átjár a műfajok között, példának a magyar irodalom nagyjait emelték ki, mint Babits Mihály, Kosztolányi Dezső, illetve a kortársak közül Parti Nagy Lajos.
A társalgás folyamán a költők két alkalommal is olvastak fel saját műveikből különböző témákhoz kapcsolódóan.


Az est végén a nézőközönségnek lehetősége adódott kérdéseket feltenni. Egy jelentkező akadt, aki Markó Bélához intézte szintén a politika és irodalom viszonyához kapcsolódó kérdését. Befejezésként a résztvevőknek módjukban állt kötetlenebbül szóba állni a meghívottakkal egy állófogadás keretén belül.Összes hónap szerzője
Legolvasottabb