Könyv Kata: A Részben egész-puha képek sorozatból
No items found.

Rövidprózák

XXVIII. ÉVFOLYAM 2017. 14. (724.) SZÁM – JÚNIUS 25.
Könyv Kata: A Részben egész-puha képek sorozatból

Könyv Kata: A Részben egész-puha képek sorozatból

Mese a kérdezés hasznáról

Volt egyszer egy kissrác.
Beiratkozott cselgáncstanfolyamra. Első órán a mester a dzsúdó lényegéről beszélt az újoncoknak.
– Nem az erő a fontos – mondta –, hanem a technika. Az ellenfelet önnön nyers ereje segítségével, szinte erőfeszítés nélkül győzni le. Hagyni a támadót, rohamozzon brutálisan, majd finom mozdulattal visszafordítva ellene saját svungját, könnyedén ártalmatlanná tenni. Nyugodtan tegyetek fel kérdéseket, ha valami nem tiszta – biztatta a mester az újoncokat.
− Mi van akkor − kérdezte a kissrác −, ha az ellenfél is technikás és finom, nem rohamoz brutálisan és svunggal, hanem arra vár, hogy mi támadjunk durván és lendülettel?
− Jól van, okos, megjegyeztelek − mondta a mester.
Következő órákon, ha be kellett mutatni, mily elképesztően sok módon lehet földhöz teremteni valakit, a mester mindig a kissrácot szólította ki a sorból szemléltetőeszköznek.
Hatvan év múlva, mikor már veszélyes minden esés, jó hasznát vette ennek. Remekül tudott felbukni, sosem törött semmije.

Kiskaszárnya

– Felkelni, álomszuszék, hasadra süt a nap!– Ha rajtad állna, délig aludnál!– Kifelé az ágyból, nem hallod?!– Ne tégy úgy, mintha még aludnál!– Ne kelljen lerángassam rólad a paplant!– Hogy lehet így összegyűrni az ágyneműt?!– Né, hogy összenyálaztad a párnát!– Te csokoládét dugtál a párnád alá?!– Szent Isten, megint bepisiltél?!– Most mit bőgsz?
*
– Ne turkálj az ételben!– A kenyérrel nem játszunk!– Hogy fogod azt a kanalat?!– Ne szürcsölj!– Evés közben nem beszélünk!– Ne piszkáld a fogad a villával!!– Ne csámcsogj!– Ne bámulj más tányérjába!– Megint leetted magad!– Most mit bőgsz?
*– Figyelj ide, hozzád beszélek!– Most hova bámulsz?– Egyik füleden be, másikon ki!– Nem mondom kétszer!– Mindig máson jár az eszed!– A füleden ülsz?!– Ezt most szándékosan csinálod?!– Kinek beszélek?!– Vigyázz, mert visszakérdem!– Most mit bőgsz?
*
– Megint fordítva vetted fel az inged!– Hova tetted a zoknid párját?!– Remélem, megmostad a füled!– Hogy áll rajtad az a kabát?!– Használd a cipőkefét!– Most mit piszmogsz?!– Így sosem érünk oda!– Meddig várjak még?!– Ne feleselj!– Most mit bőgsz?
*
– Ne húzd ki a kezed a kezemből!– Hol hagytad a sálad?!– Nézz a lábad elé!– Nem látsz a szemedtől?!– Ne rugdosd a köveket!– Mért nem lehet kikerülni azt a pocsolyát?!– Ne húzasd magad!– Vedd ki a kezed a zsebedből!– Veled sem indulok meg többet!– Most mit bőgsz?
*
– Köszönj hangosan a néniknek!– Mondd meg szépen a neved!– Felelj, ha szólnak hozzád!– Ne harapd el a szavak végét!– Mi leszel, ha nagy leszel?– Kit szeretsz jobban: aput vagy anyut?– Szeretnél egy kistestvérkét?– Édike-bédike, tutyika-putyika, tü­tyü­ke-­mütyüke.– Mi van, megkukultál?!– Most mit bőgsz?
*
– Most nézd meg, hogy nézel ki!– Hova lettek a gombjaid?!– Megint nyakig sáros vagy!– Reggel adtam rád, s tessék!– Mondtuk, hogy ne menj ki a kapun!– Puha az orrod: hazudsz!– Nézz a szemembe!– Tűnj el a szemem elől, ne is lássalak!– Odaadlak a cigányoknak, én oda!– Most mit bőgsz?
*
– Már megint mit csináltál?!– Nem lehet egy percig egyedül hagyni!– Nem bírsz magaddal?!– Nem férsz a bőrödbe?!– Mintha ördög bújt volna beléd!– Ne élj vissza a türelmemmel!– Ne játssz az idegeimmel!– Ne feszítsd túl a húrt!– Ma kihúzod a gyufát!– Most mit bőgsz?
*
– Ne billegtesd a széked!– Ne piszkáld az orrod!– Ne rágd a körmöd!– Ne kapard le a sebed!– Ne szortyogj!– Mit mind vakarózol?!– Hogy állsz?!– Húzd ki magad!– Nézz rám, ha veled beszélek!– Most mit bőgsz?
*
– Tedd a szád elé a kezed, ha ásítasz!– Ebben az órában már ágyban a helyed!– Indulás lefeküdni!– Kicsi vagy még ahhoz, hogy ilyen filmet nézz!– Nagy vagy már ahhoz, hogy mackóval aludj!– Ne szopd a hüvelykujjad!– Ne takarózz ki!– Ne nyálazd össze a párnát!– Nehogy nekem ma éjjel is bepisilj!– Csak tudnám, mért bőgsz folyton?

Mese a kezdet és a vég angyalairól

I.„Tente, baba, tente,a szemedet hunyd le,álmodjál rózsáról,rózsa bimbójáról,angyalkák hintójáról.”

II.„Én lefekszem én ágyamba,minden esti koporsómba;három angyal fejem felett,egyik megőriz engemet,másik szememet lezárja,harmadik lelkemet várja.”

Összes hónap szerzője
Legolvasottabb