Márkos Tamás fotója
No items found.

Spórák szorongása

XXXIII. ÉVFOLYAM 2022. 08. (838.) SZÁM – ÁPRILIS 25.
Márkos Tamás fotója

„Take a look at the lawman

Beating up the wrong guy”

David Bowie: Life on Mars


„I ain’t looking for nothin’ in anyone’s eyes”

Bob Dylan: It’s not dark yet


Az elhallgatás szénsötét fáiból fakadt rügyek vogymuk. A nyelv nehéz, kerüli az emlékezést. Miről beszélget hat költő, a legnagyobbak a pokolban?


Kapura rúgtunk a napfogyatkozásos délutánban, valahol a Lesi-tó környékén, 2001-ben. Mindig csak hátvédnek voltam jó, mondták, vagy annak se. Akkor is ott sugárzott fölöttünk a felhő, aminek jegyében születtünk, felhőzött a sugárzás, aminek be kell teljesülnie. Az átláthatatlanságig bekent-megkent-felkent rendszer, a sebzett állatok nárcizmushierarchiája.


Pulzál a hold, ver a szívem, pánik van az amigdalámban. Zuhanok. A nyelv könnyű, feldobom a szavakat, és te már el is hiszed.


Egyszer elaludtam a parton a homokban, egy nagy folyam deltájának labirintusában, valahol Keleten, néha úgy tűnik, azóta se ébredtem fel. Nem messze rozsdás szerkezetek, letűnt dinamikák, mint nyüzsgő foszfének a behunyt szemek udvarában.


A tudathasadás ezer színben kirobbanó virágai vogymuk. Ahogy nőttünk, megfordult és felgyorsult a világ, és elakadtunk ennél a robbanásnál, nem tudunk mást, csak ezt a megsemmisítő virágzást, csak ezt a görbülést időben és térben. Van már élet a Marson? – kérdi a riporter mögött az égő csipkebokor. Még nincs sötét, de mindjárt odaérünk.


Oda, ahol vacognak a parton szerencsétlen, szerelmes őrültjeink. Akiket rossz kártyások neveltek. Akiket jogtalanul zaklattak, vertek, aláztak. És akiket joggal. Hogy fogunk egymás szemébe nézni? Hol vannak már a tavalyi punkok?


Uramapám, buszsofőröm, állítsa meg a Földet, le akarok szállni. Hát nem látja, hogy minek is, minek is itt tovább evoluálni?


Háború van. Már megint háború. Semmi, csak háború. Mikor lesz még olyan, hogy „nem lesz többet háború?” Lehet hazug a béke? Lehet a béke is háború?


Ha én nem is ébredtem fel, attól még tavasz lesz. Mert ez egy szerelmi háromszög, a Halál, az Élet és a Gombák háromszöge. Élet küldi Halálnak, Halál küldi Gombáknak, Gombák küldik Életnek ajándékaikat.


Az újjászületés fullasztó virágpora vogymuk.


Összes hónap szerzője
Legolvasottabb