No items found.

Székelyföldi Nemzetközi Könyvvásár - 2. nap

A könyvvásár második napja sem telt el eseménytelenül, hiszen az irodalom után érdeklődők számára több helyszínen is érdekfeszítő előadások folytak.


Az író-olvasó találkozóra a Márton Áron Főgimnázium dísztermében került sor, amely mind a fellépőknek, mind pedig a közönségnek ismerősen kedves hely, hisz Borsodi L. László magyartanár moderálta az előadást, melynek vendégei Hajdú Farkas-Zoltán és Molnár Vilmos voltak, az iskola volt diákjai. Varga László igazgató köszöntése után Borsodi L. László röviden bemutatta a meghívottakat, majd arról faggatta az írókat, hogy milyen a viszonyuk az írósággal, hogy váltak íróvá. Molnár Vilmos számára az a pillanat volt meghatározó, mikor az Utunk folyóirat hátsólapja helyett már a középső lapokon találták meg írásait, illetve megjegyezte, hogy az alkotásnak nem célja, hanem oka van. Hajdú Farkas-Zoltánnál, elmondása szerint, ez a folyamat kicsit metafizikusabb, hiszen ő a folyó partjáról a megszólításra beleveti magát a habok közé, lubickol, amíg valami meg nem szorítja a lábát, mire kirohan a partra. Másnap pedig nézi, hogy ez az írás nem is lett rossz. A találkozó végén mindketten felolvastak, Hajdú Farkas-Zoltán a most megjelent könyvéből választott egy részletet, Molnár Vilmos pedig egy frissen írt szöveget hozott és egy kis játékot csempészett a közönség soraiba, hisz a diákoknak lehetőségük nyílt kitalálni a címet. Légvégül pedig az írók egymást ajánlották olvasásra a fiataloknak.


A nap további eseményei az Arénában folytatódtak, így ott került sor Szabó Róbert Csaba Alakváltók című könyvének a bemutatójára is, melyet Vida Gábor vezetett. A regény, mely az 1950-es évek Romániájában zajló eseményeket dolgozza fel, körítve a ’89-es forradalommal, elnyerte a Mészöly Miklós-díjat, valamit Aegon-díjra jelölték. A beszélgetés során a történelem és a fikció kapcsolatán kívül szóba jött még a pillangó metaforája, mely a körforgást jeleníti meg a könyvben, a hármas tagoltságot. És hogy hogyan lehet jól befejezni egy művet? Szabó Róbert Csaba véleménye szerint ehhez mindenképp szükség van egy jó szerkesztőre. A könyvbemutató zárópontjaként az író olvasott fel művének utolsó fejezetéből.


A második nap a Vásárszínpad utolsó fellépőjeként Sarány István főszerkesztő mutatta be a Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont kiadott műveit, köztük egy képeslapgyűjteményt, egy fényképalbumot, mely az Orbán Balázs Szemével 2010-2013 címet viseli, valamint egy néprajzi tanulmánykötetet, amely méltó lezárása volt a könyvvásár második napjának.Összes hónap szerzője
Legolvasottabb