4056__Gutenberg_KIado__Benedek_Elek_Matyas_kiraly_BORITO.indd
No items found.

Enciklonpendium

XXVIII. ÉVFOLYAM 2017. 05. (715.) SZÁM – MÁRCIUS 10.
4056__Gutenberg_KIado__Benedek_Elek_Matyas_kiraly_BORITO.indd

4056__Gutenberg_KIado__Benedek_Elek_Matyas_kiraly_BORITO.indd

Lackfi János: Kutyából szalonna. Kürti Andrea rajzaival. Szólásversek és egyebek. Gutenberg Kiadó, Csíkszereda, 2016.

Gyerekkönyvről lévén szó, adódik a kérdés: milyen a jó gyerekvers? Az itt bemutatandó könyből szemelgetve a találó válasz több példáját is azonnal felhozhatom. Tehát: nem tudom konkrétan elősorolni A Jó Gyerekvers összes ismérvét, de tudom, hogy vannak benne ilyes sorok: „Becsavarodik a fal, / viszik diliházba, / ha füle van, hát hozzá / füldugó is járna.”
Nem véletlenül választottam falbecsavarodásról szóló idézetet. Azt is mondhatnám, a szerző, Lackfi János személyében versgerillaharcossal állunk szemben, vagy talán inkább versgerillakertésszel, aki, ha kedve szottyan rá, képes Budapest összes sugárútját az éj leple alatt mindenféle vicces formára nyírt strófabukszussal beültetni. A reggel suliba battyogók örömére.
Dalol, pattog, berreg, pity­tyeg­tet, susog, áriázik, és ha kell, bizony fűrészpor-labdát dobál, csíkos térdzokniban parádézik, piros orrot ragaszt és tótágast áll Lackfi keze alatt a vers, mert őnála ilyen a gyerekvers-mód: nem vonul el távoli fellegekbe és nem dédelget berzengető titkokat, hanem az emberhez egészen közel hajolva ontja a képeket, dobolja a ritmust, egy óvatlan pillanatban még a hallgatói fület is megcibálja.
Ezzel mégsem szeretném azt sugallni, hogy Lackfi nem törődik a felszín alatt gomolygó misztériumokkal, mert igen­is törődik: „A kövek élnek! / meg se rezzennek, / de ha széttörnek, / hunyorog bennük, / szikráz az élet!”
Kissé enciklopédikusra is sikeredett ez a Kürti Andrea keze alatt varázslatos képi világgá bomló kompendium, tekintve, hogy először hatvannál is több szólás vasát kalapálja verssé, utána az évszakok anyagából kanyarít rímes kirakójátékot, majd barangol egyet a mesterségek világában, hogy végül ráérősen árva tárgyakról és állati állatokról zengedezzen.
Aki a könyv ára láttán a szívszélhűdéssel küszködne, az ne felejtse: a könyvhöz 19 dalt felvonultató Kaláka-lemez (cd) társul, a hanganyagot is felkaroló Gutenberg kiadói koncepciójának második darabjaként, abban a sorozatban, melyet, emlékszünk, a Ragyog a mindenség erdélyi gyermekvers-antológia nyitott. Többet én nem is mondok.Összes hónap szerzője
Legolvasottabb